16 Temmuz 2009 00:00

İki yıl sonra hakim önünde

Van’ın Erciş ilçesinde 5 Mart 2007’de düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yürüyüşünde Mehmet Deniz’i darp ederek öldürdüğü belirtilen polis hakkında, iki yıl sonra dava açıldı.

Paylaş

Van’ın Erciş ilçesinde 5 Mart 2007’de düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yürüyüşünde Mehmet Deniz’i darp ederek öldürdüğü belirtilen polis hakkında, iki yıl sonra dava açıldı. Savcılık iddianamesinde yer alan, emniyet müdürlüğünün “Göstericilerin attığı taş sonucu öldü” ifadesinin aksine, Deniz’in gözaltına alındığı ve 128 polisin hakkında gözaltı tutanağı hazırladığı belirtildi.
Erciş’te 5 Mart’ta “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” nedeniyle düzenlenen yürüyüş sırasında Mehmet Deniz adlı vatandaş, polis tarafından kafasına aldığı cop darbeleriyle ağır yaralanmış, yaralı olarak gözaltına alındıktan sonra fenalaşınca kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti. Olaydan sonra Van Cumhuriyet Savcılığı, olayla ilgili hazırladığı “Ölü Muayene ve Sistematik Otopsi Tutanağı”nda da ölüm sebebini, “kafaya gelen kesici sert darbeler sonucu beyinde yaşanan travma sonucunda beyin kanaması, solunum ve dolaşımın kesilmesi” olarak göstermişti. Deniz ailesinin avukatı Baran Bilici ise ikinci bir otopsi talep etmiş ve İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda yapılan otopsi sonucu, Deniz’in kafatasındaki darbelerin yanı sıra vücudunda da darp izleri ve kaburga kırıkları olduğuna dair rapor hazırlanmıştı.
KASTEN ADAM ÖLDÜRMEK SUÇU
Raporlar ve görgü tanıklarının beyanları üzerine Erciş Cumhuriyet Savcılığı tarafından olayla ilgili olarak başlatılan soruşturma tamamlandı. Dava bugün Erciş Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Görgü tanıklarının beyanlarında ismi geçen polis memuru S.B, “kasten adam yaralayarak ölümüne sebep olmak” suçlamasıyla yargılanacak. Soruşturma kapsamında bir polis sanık olarak gösterilirken, Erciş İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde ise polis memuru da, tanık sıfatıyla iddianameyi hazırlayan Erciş Cumhuriyet Savcısı Erdal Uçkun’a ifade verdi. İfade veren iki polis memuru sanık olarak dosyada ismi geçen S.B. isimli polisin, olay günü operasyona katılmadığını belirterek, olayın görgü tanıklarını yalan beyanlarda bulunmakla suçladı. Polislerin operasyona katılmadığını belirttikleri S.B. isimli polisin ise olayla ilgili hazırlanan tutuklama ve gözaltına alma tutanaklarının tamamında imzası olduğu, savcılığın hazırladığı soruşturma evrakında ortaya çıktı. Tutanaklarla birlikte tanık olarak ifade veren iki polisin de, arkadaşlarını korumak amaçlı yalan beyanda bulunduğu ortaya çıktı.
DELİLLER KARARTILIYOR
Mehmet Deniz’in ölümünden sonra dönemin Van Emniyet Müdürü Salih Kezmez, Deniz’in gözaltına alınmadığı yönünde açıklamada bulunarak, Deniz’in göstericilerin attığı taşlardan dolayı yaşamını yitirdiğini iddia etmişti. Emniyet müdürünün iddiasına rağmen, savcılık iddianamesinde geçen olaylardan sonra gözaltına alınan ve Deniz’in dosyasıyla ayrı olarak ela alınan ayrı bir dosyada ise gözaltına alınan 108 kişinin içinde 35’inci sırada Mehmet Deniz’in yer aldığı gözaltı işlemlerinin yapıldığı belgelerle kanıtlanmış oldu. Mehmet Deniz’in ölümünden sonra başlatılan soruşturma kapsamında, savcılığın Erciş Emniyet Müdürlüğü’nden istediği görüntü ve olayla ilgili tutanakların hiçbiri gönderilmezken, aynı olayda tutuklanan kişilerle ilgili olarak açılan dosyaya ise onlarca belge gönderildi.
Emniyet yetkililerinin, tutuklanan kişilerin dosyalarına gönderdiği belgelerin mağdur avukatlar tarafından savcılık kanalı ile istenmesiyle birlikte, olayla ilgili başta Mehmet Deniz ve diğer işkence mağdurları hakkında gözaltı ve yakalama müzakeresi hazırlandığı ortaya çıktı.
(Van/DİHA)
Sıddık Güler / Nazan Sala
ÖNCEKİ HABER

Vedat Günyol anıldı

SONRAKİ HABER

JÎN Û JİN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...