16 Temmuz 2009 00:00

İngiliz askerleri de işkenceci çıktı

ABD askerlerinin Irak ve Afganistan’da tutsaklara işkence ve kötü muamele yaptıklarının ortaya çıkmasından sonra, bu kez de İngiliz askerlerinin, Irak’ta tutsaklara işkence yaptıkları belgelendi.

Paylaş

ABD askerlerinin Irak ve Afganistan’da tutsaklara işkence ve kötü muamele yaptıklarının ortaya çıkmasından sonra, bu kez de İngiliz askerlerinin, Irak’ta tutsaklara işkence yaptıkları belgelendi. Askerlerin gözaltındaki tutsaklara yaptıkları işkencenin belgeleri, bütün İngiliz basınında yer aldı.
İşkence görüntüleri, 6 yıl önce, Irak’ın güneyinde İngiliz askerlerince gözaltında tutulurken ölen Iraklı Baha Musa’nın ölümüyle ilgili halka açık soruşturmada ortaya çıktı. Soruşturma kapsamında ilk kez o dönemde çekilen amatör video görüntüleri izlendi. Görüntülerde, bir İngiliz askeri, bağırıp çağırarak, kafasına çuval geçirilmiş Iraklı bir tutsağı sürükleyerek kaldırıp duvara dayanmaya zorlarken görülüyor.
Soruşturmada ayrıca, bir diğer tutsağın nasıl Michael Jackson gibi dans etmeye zorlandığı, üçüncü bir tutsağın üzerine idrar yapıldığı ve yedi diğer kötü muamele örneğinin söz konusu olduğu şeklinde bilgiler de aktarıldı.
TACAVÜZLE DE SUÇLANIYORLAR
Soruşturma kapsamında yargılanan 3 İngiliz askerinin komutanları, tutsakların şüpheli davranışlar sergiledikleri için bağlandıklarını söyledi. Yargılanan askerlerden Daniel Kenyon, “Tutsağı diğer üçünden uzak tutabileceğim biçimde bağladım, çünkü onların elebaşısı olarak görünüyordu” dedi. Onbaşı Kenyon ve iki er Mark Cooley ile Darren Larkin, 2003 Mayıs ayında Basra yakınlarında gözaltına aldıkları tutsakları, cinsel ilişkiye zorlamakla da suçlandılar.
CENEVRE SÖZLEŞMESİNE AYKIRI
Askeri mahkeme ve İngiltere ordusundan yetkililer, Ali Baba Operasyonu olarak da bilinen operasyon gibi operasyonlarla yakalanan şüphelilere, Cenevre sözleşmelerine aykırı bir biçimde davranıldığını kabul ettiler.
Bu arada, İngiltere Savunma Bakanı Geoff Hoon’un da Irak’taki İngiliz askerlerinin tutsaklara karşı kullandıkları yasadışı sorgulama teknikleri ile ilgili kanıt vermek üzere mahkemeye çağrılabileceği belirtildi. Çünkü Hoon, 2004 yılında İngiliz parlamentosuna Irak’taki İngiliz askerlerinin tutsaklara birtakım yasadışı davranışlarda bulunduğunu söylemişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

İran’da yolcu uçağı düştü

SONRAKİ HABER

‘Karınca öldüren çocuk gibiydim’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...