16 Temmuz 2009 00:00

FINDIK ÜRETİCİSİNE AĞIR FATURA

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in açıkladığı fındık stratejisi, ihracatçıların dışında kimseyi memnun etmezken, üretici örgütlerinden ağır eleştiriler geldi.Ulusal Fındık Konseyi başkan vekili ve Ordu Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi...

Paylaş

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in açıkladığı fındık stratejisi, ihracatçıların dışında kimseyi memnun etmezken, üretici örgütlerinden ağır eleştiriler geldi. Ulusal Fındık Konseyi başkan vekili ve Ordu Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi, stratejinin üreticinin değil şirketlerin ihtiyacına göre belirlendiğini söyledi.
Tarım Bakanlığı’nın fındığa dair açıkladığı ‘fındık stratejisi’nin, aslında Türkiye’de yeniden yapılandırılan tarım modelinin bir parçası olduğuna dikkat çeken Şahin, şunları söyledi: “Açıklanan bu stratejinin 3 ana noktası var. Birincisi, fındığın serbest piyasa koşullarına itilmek istenmesidir. Bunu aslında fındık alımı yapan büyük şirketler istedi. Ve bu konudaki yetkili organlar da bunu uyguladı. İkinci nokta, alan sınırlandırılmasıdır. Ekim alanlarını ruhsatlı ve ruhsatsız diye ayırıyorlar. Ruhsatlı alanlara fındık desteği verecekler diğer alanlara da alternatif ürün öneriyorlar. 750 metre üstünde alternatif ürün ekimi yapmak mümkün değildir, yetiştiremezsiniz. Ziraat mühendisliklerinde öğretilir bu zaten. Kaldı ki bu, 2003’te uygulanan bir projedir ve başarı oranı yüzde 5’te kalmıştır. Başarıya ulaşmayan bir projeyi tekrar uygulamaya koymak çok garip.”
FARKLI BİR STRATEJİ LAZIM
Projenin üreticiye ve örgütlerine sorulmadan kararlaştırıldığını, bu açıdan uygulanamaz olduğunu söyleyen Şahin, sözlerini şöyle tamamladı: “Büyük fındık şirketlerinin talepleri yürürlüğe konulmak isteniyor, ‘Üreticinin mağduriyetini de 150 TL’lik primle karşılayalım’ diyorlar. Ama üreticileri 150 TL de kurtarmaya yetmez. Yeni bir strateji hazırlanmalıdır.”
Tüm Üretici Köylüler Sendikası (TÜM KÖY-SEN) Eğitim Uzmanı Satılmış Başkavak, fındığa yönelik başlatılan üreticiyi çaresiz bırakma operasyonunun sonuna gelindiğini söyledi. “Artık üretici alım yapacak, ürününü koruyacak bir örgütten yoksundur” dedi.
TMO devreye sokulup FİSKOBİRLİK güçsüz düşürülürken işin buraya geleceğinin öngörüldüğünü ifade eden Başkavak ayrıca, şu eleştirilerde bulundu: “Fındıkta 10 dönümlük bir arazi varlığı dikkate alındığında, ortalamada 80 ile 120 kilogram üretim miktarı göz önünde bulundurulduğunda, dönüme verilecek 150 liralık destek fındık fiyatına kilogramına 1 ile 1.5 lira arasında yansıyacaktır. ‘Destek’ denilen rakam bu kadar küçüktür. Ayrıca 150 liralık desteğin 2010 yılı başı esas alınarak uygulamaya konulacak olması, fındık fiyatlarının erken dönemde dip fiyattan oluşmasına zemin hazırlayacaktır. Fındığın kilosunun fiyatının 3 TL ve altında olması kuvvetle muhtemeldir.”
İHRACATÇI SEVİNDİ
FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, hükümet tarafından açıklanan yeni fındık stratejisine ilişkin olarak, “Anladığımız kadarıyla, ruhsatlı fındık alanı 406 bin hektara indirilmeye çalışılıyor. Bu çok faydalı olmaz. Çünkü bu alan Türkiye’nin ihraç ettiği fındığı bile karşılamaz” dedi.
Bayraktar, TMO’nun fındık almayacağının ise sezona az bir süre kala izah edilebilecek bir durum olmadığını savunarak, şunları kaydetti: “TMO’nun fındık almaması üreticiye nasıl yansıyacak, bu durumun sonuçlarını iyi değerlendirmek gerekir. Devlet kurumu fındık alımını durduracak olursa fındık fiyatı aşağıya düşer. Bu da üreticiye kötü yansır.
FİSKOBİRLİK ayakta durma savaşı veriyor.”
Eski Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Kamil Yavuz, ihracatçı firmalar olarak, hükümetin fındık alımına girmesini hiçbir zaman doğru bulmadıklarını dile getirerek, yeni stratejiye ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “TMO’nun fındık almayacak olması çok doğru ve yerinde bir karardır. Bu yöntem Hazine’ye ciddi anlamda yük getirdiği gibi, ofisin deposunda her an patlamaya hazır bir stok sorununu da beraberinde getiriyordu.
Ürünün değil üreticinin desteklenmesi, fındıktaki sorunları çözecek en doğru yöntemdir.”
(EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Gençler işsizliğe mahkum

SONRAKİ HABER

Zelaya halkını isyana çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...