16 Temmuz 2009 00:00

Yozgat Akdağmadeni festivale doyacak

KIZILIRMAK Yerel Dernekler Federasyonu’nun 6’ncısını düzenlediği “Anadolu Halk Ozanları Kültür-Sanat Festivali”, 18-19 Temmuz tarihlerinde Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesi Bozhöyük köyünde gerçekleştirilecek.

Paylaş

KIZILIRMAK Yerel Dernekler Federasyonu’nun 6’ncısını düzenlediği “Anadolu Halk Ozanları Kültür-Sanat Festivali”, 18-19 Temmuz tarihlerinde Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesi Bozhöyük köyünde gerçekleştirilecek. Federasyon Genel Başkanı Mustafa Özarslan, altıncısını gerçekleştirecekleri festivalde, “adına ‘türkü’ denilen o kutsal ‘dua’nın, bin yıllık kendi öz kaynağına eğilmeyi; türküleri, semahları, deyişleri kana kana içmeyi; tuğla koymayı, harcını karmayı; temeline emeklerini, alın terlerini katmayı amaçladıklarını” ifade etti.
Tüm dostlarını, Türkiye’nin neresinde yaşarsa yaşasın festivalde görmek istediklerini belirten Özarslan, “Aynı türkü ile gülmek, aynı ağıtla hüzne dalmak, halaylarımızı çekmek, semahlarımızı dönmek, adına Anadolu denilen, beşikler veren Nuh’a salıncaklar, hamaklar sunan bir büyük destanın avazı olmak için bu yıl da Akdağmadeni Bozhöyük köyünde buluşacağız” dedi.
Federasyonlarının, Kayseri, Sivas ve Yozgat’ta Kızılırmak Havzası’nda bulunan köylerin derneklerinin oluşturduğu üstyapı kurumu olarak faaliyet yürüttüğünü belirten Özarslan, bölgenin, “Alevi kültürünün özgün yaşandığı Arguvan, Çamşıh gibi Alevi aşıkların yetiştiği Şarkışla’nın Emlek bölgesini de kapsadığını; Emlek bölgesinin ise Ağahi’den Aşık Veysel’e, Aşık Devrani’den Ali İzzet Savaş’a Alevi aşıkları ile tanındığını” dile getirdi.
İki gün sürecek olan festival kapsamında, ilk gün Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş ve Mustafa Özarslan’ın katılacağı, “Anadolu Aleviliği ve Siyaset” konulu bir panel gerçekleştirilecek.
İkinci gün ise yöre halkı ve diğer illerden katılımcılar festivalde müziğe, semaha doyacak. İkinci gün yapılacak konserde; Mustafa Özarslan (Grup Çığ), Nilüfer Sarıtaş, Mehmet Kundak, Veysel Çakmak, Gökhan Kılıç, Uğur Takman, Deniz Arslanbaş, Görkem Gürlevik gibi sanatçılar ile Kızılırmak Semah Gösteri Topluluğu sahne alacaklar.
Festivale katılım için Ankara’dan otobüsler de kaldırılacak. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Taş dolguya gerek yokmuş!

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜKLER

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa