16 Temmuz 2009 00:00

Başkan değişti emeklilere bakış değişmedi

İskenderun Belediye Meclisi temmuz ayı toplantısını yaptı. Elbette İskenderun’da oturan herkes Belediye Meclisi’nden çıkacak kararları dikkatle izliyor.

Paylaş

İskenderun Belediye Meclisi temmuz ayı toplantısını yaptı. Elbette İskenderun’da oturan herkes Belediye Meclisi’nden çıkacak kararları dikkatle izliyor. Kendi yaşamını ilgilendiren ne karar çıkacak diye... İsteyenler meclis toplantılarına da katılabiliyor. Bende bundan önceki meclis toplantısına katılmıştım. Acaba daha önce belediyeye ilettiğimiz emekli talepleri görüşülür mü? Ya da görüşülürse bir sonuç çıkar mı diye. Ancak o toplantıda Önceki Belediye Başkanı Mete Aslan’ın ismini taşıyan bulvarın adı değiştirildi; birde imarla ilgili bazı kararlar görüşüldü. Bu defa meclis toplantısını izlemeye gidemedim. Ancak takip ettiğim ve gazetelere yansıdığı kadarıyla meclis toplantısında emeklilerden bir kelime ile bile bahsedilmemiş. Ancak yine Mete Aslan Bulvarı’nın adının Tayfur Sökmen Bulvarı olarak değişmesi yeniden görüşülüp oylanmış. Oy çokluğu ile kabul edilmiş.
Meclis üyeleri arasında emekliler, hatta bizim üyelerimiz de var. Gönül isterdi ki bu emekli meclis üyeleri kendiliğinden, emekli sendika ve derneklerine gelip; emeklilerin taleplerini sorsunlar ve bu sorunları meclise taşısınlar. Ancak biz Emekli-Sen olarak emeklilerin taleplerini Belediye Başkanı’na ve mecliste grubu bulunan partilere, sokakta topladığımız imzalarla birlikte ilettiğimiz halde hiç bir meclis üyesi çıkıp emeklilerin taleplerinden bir cümle bile bahsetmiyor.
‘Mahkeme kadıya mülk değildir’ derler. Bulunduğunuz makamda bir dönem, bilemediniz iki dönem kalırsınız. Ancak yaptıklarınız ya da yapmadıklarınız sizden yıllar sonra da söylenir. Bir gün bu talepler size de gerekir.
İmza topladığımız dönemde CHP’li emeklilerden bazıları soruyordu: “Mete Aslan döneminde de bu talepleri ilettiniz mi?” Bu arkadaşlar belli ki olayı yakından takip edememişlerdi. O dönemde CHP’den Belediye Meclis Üyesi olan İbrahim Doğan aynı zamanda sendikamızın da üyesi idi. Belediye Meclis toplantısına Emekli-Sen yöneticileri olarak izlemeye biz de gitmiştik. O toplantıda İbrahim Doğan bizim taleplerimizi Belediye Meclisine getirmiş ve o dönemin Belediye Başkanı Mete Aslan ise gündeme almamıştı. Gerekçe: Belediye bütçesinde emeklilere ayrılacak para yok.
İskenderun halkı yeni Belediye Başkanını ve belediye meclisini büyük umutlarla seçti. Herkes değişim istiyordu. Elbette seçenler içerisinde emekliler de yer alıyordu. Her seçmen kitlesinin olduğu gibi emeklilerin de beklentileri vardı. Daha önce de SES Gazetesinde köşemde yazmıştım. Emeklilerin beklentileri çok değil: 10 ton suyun emeklilere bedelsiz verilmesi (Bu talep CHP başkan adaylarından Hasan İnsan’ın el ilanında vardı), şehir içi ulaşımında indirim yapılması, bir lokal yeri ve bir duyuru panosu verilmesi. Bu taleplerin karşılanması bir yana gündeme bile giremiyor. Yine bakıyoruz ki gerekçe aynı; belediye başkanı bütçeye yük getirir kaygısı ile emeklilerin taleplerini meclis gündemine almamış.
Belediyeler ticari kuruluşlar değildir. Bu nedenle kâr zarar hesabı yapılmaz. Halka hizmet götürmek istiyorsanız kaynağı yaratırsınız. Nitekim İskenderun gazetelerine bakıyoruz yeni yapılmakta olan bir süper markete 2 milyon TL ceza kesilmiş. Tüm İskenderun’da oturan emeklilere verilecek su miktarı bunun yarısı bile etmez. İskenderun’daki bankalardan emekli aylığı alanların sayısı 25 bin. Bunların ancak yarıya yakını İskenderun sınırları içerisinde oturuyor. Bu ülkeye ve bu kente hizmet etmiş insanlara, ömrünün son zamanlarını kimseye muhtaç olmadan yaşaması için belediyelerin katkı sunması gerekmez mi? Kaldı ki Dikili Belediyesi bizim emekliler için talep ettiğimiz hakları tüm halka vermekte. Dikili örneğini yine Ses Gazetesi’ndeki bir yazımda vermiştim.
Sonuçta belediye başkanı değişti, belediye meclisi değişti ama anlayış değişmedi. Gençliğinin en değerli yıllarını bu ülkeye harcamış olan emeklilere belediye bütçesinden en küçük bir pay düşmedi. Bu talepler belediyeye fazla yük getirecek talepler değil. İsterlerse kaynak konusunda araştırma yapıp kendilerine yardımcı oluruz.
Umuyorum belediye meclisi çalışan herkesin bir gün emekli olacağını unutmaz ve durumu yeniden değerlendirir.
HALİT KATKAT - Emekli-Sen İskenderun Şube Başkanı
ÖNCEKİ HABER

ÖSYM kimi inandıracak

SONRAKİ HABER

Bir cumartesi, bir anne, bir karanfil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...