17 Temmuz 2009 00:00

Barajlar köyleri tehdit ediyor

BÖLGENİN birçok noktasında son zamanlarda yapılmaya başlanan barajlara karşı tepkiler artıyor. Van’ın Muradiye ilçesinde Bendi Mahi Çayı üzerinde Dedeman Grubu tarafından yapımına başlanan ve doğa harikası...

Paylaş

BÖLGENİN birçok noktasında son zamanlarda yapılmaya başlanan barajlara karşı tepkiler artıyor. Van’ın Muradiye ilçesinde Bendi Mahi Çayı üzerinde Dedeman Grubu tarafından yapımına başlanan ve doğa harikası Muradiye Şelalesi’ni de tehdit eden nehir tipi iki baraja çevredeki köylüler tepki gösterdi. Enerji Piyasası Denetleme Kurulu kararıyla yapımına başlanan baraj inşaatlarından dolayı, çevrede bulunan 4 köyde bazı evlerin duvarlarında çatlaklar oluştu. Köylüler evlerine, tarlalarına ve doğaya zarar veren barajların yapımından vazgeçilmesini istediler.
Yaz mevsiminin başlamasıyla inşaat çalışmaları da başlayan iki barajın yapımı, Behdi Mahi Çayı üzerinde bulunan bazı küçük şelaleleri yok ettiği gibi Muradiye Şelalesi’ni de tehdit etmeye başladı. Her yıl masmavi sularıyla dikkat çeken ve ziyaretçi akınına uğrayan Muradiye Şelalesi’nde ise baraj inşaatı nedeniyle, su çamurlu akıyor. Şelalenin etrafında bulunan Dinçbaş, Ayranlı, Demirtepe ve Gümüştepe köylerindeki bazı evlerin duvarlarında ise çatlaklar oluşmaya başladı. Barajların yapımına karşı çıkan köylülerden Ahmet Yiğit, barajların yapımında kullanılan dinamitlerin patlatılması nedeniyle evlerinin oturulamaz hale geldiğini kaydetti. Tarlalarında da çalışamadıklarını aktaran Yiğit, barajın bölgedeki doğal yapıyı yok ettiğini kaydederek, “Bugün burada bir baraj yapılıyor, ama ileride bize bu yörenin insanlarına ne getireceği de belli değil. Barajın yapımı bu kadar sorun getirdiğine göre, sonuçları da ciddi sıkıntılara neden olacaktır” dedi.
DOĞA TAHRİBATI İNCELENMELİ
Evi hasar gören Salih Tuncer ise patlamalar sonucu evinin çatladığını belirtti. Evinin durumu ile ilgili şirket yetkilisiyle konuşmaya gittiğini anlatan Tuncer, fakat yetkilinin kendisini dinlemediğini söyledi. Konuyla ilgili hukuksal mücadele vereceklerini dile getiren Tuncer, devam eden çalışmalar durdurularak, barajın yapımı nedeniyle yaşanan doğa tahribatının incelenmesini istedi. 4 köyün toprakları arasından geçen kanalın, tarlaları kullanılamaz duruma getirdiğini belirten baraj mağdurlarından Ahmet Baygümüş ise Enerji Piyasası Denetleme Kurulu kararıyla topraklarının ellerinden alınarak kamulaştırıldığını söyledi. Arazilerinin 8 metresinin kamulaştırılacağı belirtilmesine rağmen, toprağın ve taşların dökülmesiyle kullanılamayacak arazinin bazı yerlerde 30 metreyi bulduğunu kaydeden Baygümüş, “Yine ne acıdır ki, bizim topraklarımıza karşılık verilen para 45 kuruş, yani bir ekmek parası dahi etmiyor” dedi. Ellerinden alınan tarlalarının tek geçim kaynakları olduğunu söyleyen Baygümüş, uygulamanın devam etmesi durumunda köylerini terk etmek durumunda kalacaklarını kaydetti. (Van/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

YÖK’ün rotasyonuna Danıştay ayarı

SONRAKİ HABER

Ceylanpınar kaderine terk!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...