17 Temmuz 2009 00:00

HANGİ GEREKÇEYLE YAPILDI, ANLAMIYORUZ

Bahtiyar Yılmaz (E.Ü. Biyoloji Bölümü 1. Sınıf Temsilcisi): Kriz var kriz… Sahtekarlığa ne kadar açık kapı bıraktığımızı fark ediyor muyuz acaba? Kriz ortamından faydalanıp türlü hileler yaparak halkın parasını...

Paylaş

Bahtiyar Yılmaz (E.Ü. Biyoloji Bölümü 1. Sınıf Temsilcisi): Kriz var kriz… Sahtekarlığa ne kadar açık kapı bıraktığımızı fark ediyor muyuz acaba? Kriz ortamından faydalanıp türlü hileler yaparak halkın parasını soyup soğana çevirmeye yarayan sistemler geliştiriliyor ne yazık ki. Bugün geldiğimiz nokta fırsatçılık zamanıdır. Peki yapılacak bu haksızlıklar, en başta köylüye, çalışana, emekçiye ve tabii ki öğrenciye yapılıyor. Atılan her adımda para ödediğimiz öğretim sistemine dahil olabilmek adına zorla ödenen öğrenci harçları, bu sene krizden etkilenerek artmış. Üniversiteler artık zorla para alacak yerler bulamadığı için zorla aldığı bu harçlara yine zorla zam yapıyor. Peki hiç düşünülmez mi bu kriz durumunda bu harç parasını bile yatıramayan bir genç, zamla birlikte zorla alınan bu parayı nasıl ödeyecek; hayallerinin peşinden nasıl koşacak? Okuma hakkını sınırlayan bir düzenleme olan bu harç sistemi, zaten çocuklarını zar zor okutmakta olan aileleri, içinden çıkılamaz hale getirecektir. Tümüyle yanlış olan bu uygulamanın kaldırılması zorunludur.
Ege Üniversitesi Tıp Öğrenci Kolu: Üniversite öğrencilerinin başından eksik olmayan YÖK, eğitim hakkımızı gasp etmeye devam ediyor. Zamlar zaten var olan uçurumu daha da derinleştirirken, devlet üniversiteleri de vakıf üniversiteleri gibi giderek daha da paralı hale geliyor. Doğal olarak maaşına yalnız yüzde 3 zam alan işçi, emekçi çocukları, bu parayı karşılayamadıkları için okulu bırakmak zorunda kalıyorlar. Kontenjanların artırılması ile üniversiteye girmek kolaylaşıyor gibi görünürken, okumak giderek zorlaşıyor. Şimdi bizim birinci görevimiz, tıp fakültesi öğrencileri içinde önümüzdeki süreçte bu bilinci daha da yaygınlaştırmak, YÖK’ün karşısına yaygın öğrenci hareketleriyle birlikte çıkmaktır. Bütün fakültelerde bu eşitsizliğin farkındaki arkadaşların da kendi fakültelerini bu konuda bilinçlendirmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Parasız eğitim taleplerimizin sloganlarda kalmaması dileğiyle.
Ege Üniversitesi Biyokimya Topluluğu: Eğitimin ücretsiz olması gereken sosyal bir devlette, harçların olması ve bunlara da zam yapılması akıl almaz bir durum. Bir de bunun üstüne dünyadaki kriz de eklenince, bu zamları yapan iktidarın hangi gerekçeyle böyle bir karar aldığını anlayamıyoruz. Bu iktidarı halk seçti ama halkın çocukları okullara gidemez duruma geliyor. İktidarın kimin tarafında olduğu artık daha anlaşılır hale geliyor. Krizden de, zamlardan da etkilenmeyecek zengin bir kesim var ama bizler bu kesimin içinde olmayan çoğunluyuz. Üniversite öğrencileri olarak kendi sorunumuza sahip çıkmalıyız. Kulüpler ve öğrenci temsilcilikleri bu konuda üzerlerine düşen neyse yapmalı. Yıllardır Fransa’da, Almanya’da harçlarla ve öğrenci sorunlarıyla ilgili temsilciler bir araya geliyor ve yüz binlerce öğrenci, kendi sorunları için sokağa çıkıyor ve hükümete geri adım attırıyor. Bu örnekler bizim için hareket edilmesi gereken yöntemleri gösterir nitelikte. (İZMİR)
ÖNCEKİ HABER

Devlet okulları NEDEN VAR?

SONRAKİ HABER

Öğrenciler harç zamlarına karşı buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...