17 Temmuz 2009 00:00

Saldırganlara değil, mağdurlara soruşturma

Konur Sokak’ta geçtiğimiz ay bir grubun “Devrimci Liseliler” standına müdahalesinin ardından başlayan olaylarda, satırlı-sopalı saldırganlar hakkında herhangi bir işlem yapılmazken...

Paylaş

Konur Sokak’ta geçtiğimiz ay bir grubun “Devrimci Liseliler” standına müdahalesinin ardından başlayan olaylarda, satırlı-sopalı saldırganlar hakkında herhangi bir işlem yapılmazken, saldırıya uğrayan 14 kişi hakkında Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinden soruşturma başlatıldı.
ÖSS’ye karşı Konur Sokak’ta imza toplayan “Devrimci Liseliler”in standına 2 Haziran günü “sallama” denilen bıçaklarla bir saldırı gerçekleşmiş, olay yerine gelen polisler saldırganları gözaltına almak yerine havaya ateş açarak Kızılay’ın savaş alanına dönmesine yol açmıştı. Birkaç gün süren olaylarda, polisin sıktığı biber gazı nedeniyle birçok kişi hastaneye kaldırılırken, aralarında esnafın da bulunduğu 18 kişi gözaltına alınmıştı.
Gözaltına alınan 14 kişi hakkında 17 yıla kadar hapis istemiyle dava açılırken, gözaltına alınanlardan Çağatay Öndersoy tutuklanmıştı. Haklarında dava açılan 14 kişinin TCK’nın 301. maddesinden yargılanmaları için de soruşturma yürütüldüğü öğrenildi.
Cumhuriyet Savcısı Cihat İpekçi’nin hazırladığı iddianamede, şüphelilerin, olay yerine gelen güvenlik güçlerine ‘‘Türkiye Cumhuriyetini ve onun polisini tanımadıklarını, Türkiye Cumhuriyeti polisi de dahil olmak üzere hiçbir otoritenin sözlerini dikkate almayacaklarını söyledikleri’’ iddia edildi.
Tutuklu bulunan Öndersoy’un kazma sapıyla “Kahrolsun Türkiye Cumhuriyeti ve onun köpekleri, kahpe polisler’’ diyerek Komiser Yardımcısı Mustafa Aktan’ın kafasına vurduğu öne sürülen iddianamede, Çankaya Belediyesi’nde görevli Eşref Cin’in de “sokak girişinde bulunan elektronik bariyeri kaldırmayarak polis ekibinin mahsur kalmasına neden olduğu”
‘‘Güvenlik güçlerinin zor kullanarak, şüphelileri etkisiz hale getirip, gözaltına aldığı’’ iddia edildi.
İddinamede, Öndersoy’un yanı sıra Ozan Karapınar, Osman Nuri Orhan, Miraç Vayiç, Mehmet Aydoğan, Mehmet Bar, Hikmet Tanıl, Halil Cengiz Gültekin, Halil Sönmez, Eşref Cin, Erhan Şatur, Emre Erdik, Ulaş Alper Baybüke ve Arif Can Bakır hakkında ‘‘Görevli memuru kesici aletle kasten yaralama’’, ‘‘Görevli memurlara direnme’’, ‘‘Hakaret’’, ‘‘Özel ve kamu malına zarar vermek’’ten 6 aydan 17 yıla kadar değişen sürelerle hapis cezası talep edildi. Sanıkların Ankara 14. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianameye dayanarak yargılanmasına önümüzdeki hafta başlanacak.
SALDIRGANLARA CEZA YOK
İddianamede, gözaltına alınan 14 kişi hakkında TCK’nın 301. maddesi gereğince soruşturma yürütüldüğü belirtildi. Konuyla ilgili görüştüğümüz Çağatay Öndersoy’un Avukatı Esen Baysal, 301. maddeyle ilgili soruşturma dosyasının ayrıldığı bilgisini verdi. Baysal, saldırganlar hakkında ise herhangi bir işlem başlatılmadığına dikkat çekti. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Öğrencilere ‘ek sınav’ müjdesi!

SONRAKİ HABER

‘Nargile tütün ürünüdür’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...