18 Temmuz 2009 00:00

ABAKÜS

Bethesda firması, Elder Scrolls oyun serisinin 15. yılı nedeni ile The Elder Scrolls II: Daggerfall’u (TES II) ücretsiz olarak indirilmeye sundu. Bilgisayar oyunları tarihinde, kendinden sonra...

Paylaş

Bethesda firması, Elder Scrolls oyun serisinin 15. yılı nedeni ile The Elder Scrolls II: Daggerfall’u (TES II) ücretsiz olarak indirilmeye sundu. Bilgisayar oyunları tarihinde, kendinden sonra gelen oyunların gelişimini derinden etkileyen sınırlı sayıda oyun vardır. Daggerfall, bu tip oyunların en önemlilerinden biri. Yayınlandığı dönemde Daggerfall, RPG (Role Playing Game: Rol Oynama Oyunu) türü oyunlarda bir kilometre taşı oldu. Şimdi bile hemen hemen hiçbir RPG oyunu, Daggerfall’un uçsuz bucaksız dünyası genişliğinde bir dünyaya sahip değil. Yine hemen hemen hiçbir RPG oyunu, Daggerfall kadar çok detay -ki bu detayların oyunun akışına hiçbir etkisi yok- içermiyor. Daggerfall’ı efsane haline getiren detayları da biraz anlatayım: Mesela oyuncuların, şehirdeki bir giysi mağazasına girip saatlerce üzerlerine giysi denemesi oldukça sık rastlanan bir durum. Ya da kitapçıya girip sayfalarca kitap okumaları görülmemiş bir durum değil. Kendine özgü karakter gelişim sistemi, epik hikayesi ve oyuncuya tanıdığı özgürlükler ile eski RPG severlerin gönüllerine taht kuran Daggerfall, şimdi www.elderscrolls.com adresinden ücretsiz olarak indirilebiliyor.
Şimdi bu kadar övdüm ben Daggerfall’u ama yeni oyuncuların oyunu ilk gördüklerinde ‘bu ne be’ deyip bir daha da yüzüne bakmamaları olasılığı oldukça yüksek. Öncelikle oyun MS-DOS yıllarının sonlarında, Windows 95’li yılların başında piyasaya çıktı. Bu nedenle antika grafiklerle karşılaştığınızda şaşırmayın. Yine oyunu bir efsane haline getiren sorunlardan da bahsetmek lazım. Daggerfall, sadece gelmiş geçmiş en iyi oyun tahtına aday değil. Bu tahtın yanı sıra gelmiş geçmiş en sorunlu oyun tahtına da aday.
Elbette böyle bir oyunun ardından devam oyunlarının yapılmaması söz konusu olamazdı. TES III: Morrowind ve TES IV: Oblivion isimleri yeni oyunculara daha tanıdık gelebilir. Her ikisi de piyasaya çıktıkları sene RPG türünde yılın oyunu seçildi. Gelişmiş grafikleri ve oyun motoru ile her ikisi de oldukça başarılı oyunlardı, ancak hiçbir zaman, hiç kimse onları Daggerfall’un tahtına aday görmedi. MS-DOS oyunlarını hatırlayanlar için nostalji, yeni kuşak oyuncular için ise 12 yıl öncesinin bu harika oyununa göz gezdirme olanağı sunan bu fırsatı kaçırmayın derim.
Oyun oldukça eski olduğundan ve şu anda MS-DOS yüklü bir bilgisayar bulmanız oldukça zor olduğundan, Daggerfall’u oynamak için DosBox adlı MS-DOS emulatörünü kullanabilirsiniz.
GÖKHAN BAYRAM
ÖNCEKİ HABER

Galatasaray istediğini aldı

SONRAKİ HABER

Dünden bugüne Türkiye’de aşı üretimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa