18 Temmuz 2009 00:00

CHP’nin sendika düşmanlığı

TÜRKİYE Gazeteciler Sendikası (TGS), Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’ndaki 3 olan üye sayısının 1’ini, CHP’nin sendika düşmanlığı nedeniyle kaybetti. TGS artık, Basın İlan Kurumu’nda 3 değil, 2 üyeyle temsil edilecek.

Paylaş

TÜRKİYE Gazeteciler Sendikası (TGS), Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’ndaki 3 olan üye sayısının 1’ini, CHP’nin sendika düşmanlığı nedeniyle kaybetti. TGS artık, Basın İlan Kurumu’nda 3 değil, 2 üyeyle temsil edilecek. TGS’den alınan bir üye ise gazete sahiplerine verildi. Bu değişiklik, Halk TV’deki örgütlenmesinin ardından TGS’ye adeta düşman olan CHP’li milletvekillerinin eseri.
AKP’yi, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını getiren yasa nedeniyle “gece yarısı operasyonu yapmakla” suçlayan CHP, benzer bir gece yarısı operasyonunu TGS’ye karşı kendisi yaptı. Meclis Genel Kurulu’nda, bütçe yasalarında değişiklik getiren bir tasarının görüşülmesi sırasında, gece 22.46’da açılan oturumda, CHP’li milletvekilleri Mehmet Akif Hamzaçebi, Ferit Mevlüt Aslanoğlu, Ali Oksal, Mustafa Özyürek ve Turgut Dibek imzasıyla verilen bir önerge, TGS’nin Basın İlan Kurumu’ndaki bir üyesinin sendikadan alınıp, gazete sahiplerine verilmesi sonucunu getirdi.
SENDİKADAN ALIP İŞVERENE VERDİLER
195 sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanun’un 5’inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yapılan değişiklikle, Basın İlan Kurumu’nda TGS’nin 3 olan üye sayısı 2’ye indirilirken, “Anadolu gazete sahipleri”nin üye sayısı 1’den 3’e çıkarıldı. Değişikliğin gerekçesinde, “Basın İlan Genel Kurulu’nun oluşumunda Anadolu gazete sahiplerinin temsilci sayısının artırılması amaçlanmıştır” denilirken, asıl amaç ise Halk TV’deki örgütlenmeden dolayı TGS’yi bertaraf etme isteğiydi. Bugüne kadar muhalefetin önergelerini kabul etmeyen, oylarıyla reddeden AKP milletvekilleri ise CHP’nin bu operasyonuna, önergenin kabul edilmesini sağlayarak destek verdiler.
TGS’den yapılan açıklamada ise ana muhalefet partisinin “sendika karşıtı” bu düzenlemesinden duyulan üzüntü dile getirildi. Açıklamada, “Sendika karşıtı bu düzenleme, hükümetin tasarı metninde yer almadığı gibi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda da bu yönde bir değişiklik yapılmamıştır” denildi. Açıklamada, “Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’ndaki gazeteci sendikasının temsil sayısının indirilmesi, genel kurulda temsil hakkı olan gazete sahipleri sayısının artmasına, dolayısıyla işçi-işveren dengesinin bozulmasına yol açacaktır. Bu düzenleme, CHP Trabzon Milletvekili M. Akif Hamzaçebi ve arkadaşlarının ‘gece yarısı öngergesi’yle adeta oldubittiye getirilmiştir” görüşü ifade edildi.
GÜL’E ‘VETO ET’ MEKTUBU
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de mektup yazan TGS, “işçi-işveren dengesinin bozulmasına yol açan bu düzenlemenin TBMM’ye iade edilmesini” istedi.
Mektupta Cumhurbaşkanı Gül’e hitaben; “Onayınıza sunulmuş bulunan 5917 sayılı Kanun’un çerçeve 47’nci maddesinin 2’nci bendindeki düzenleme ile gazetelerde çalışan gazetecilerin temsilcisi olarak, Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nda 3 üye bulunduran Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın üye sayısı 2’ye düşürülmekte, bunun yerine Anadolu gazete sahiplerine ilave 1 üye hakkı daha verilmektedir” denildi.
Düzenlemenin “işçi-işveren dengesinin bozulmasına yol açacağı” uyarısında bulunulan mektupta, Cumhurbaşkanı Gül’den yasayı Meclis’e geri göndermesi istendi.
HALK TV’DEKİ ÖRGÜTLENME
CHP’nin bu sendika düşmanlığının arkasında ise Halk TV’deki sendikal örgütlenme yatıyor. TGS’nin biri işyeri temsilcisi olmak üzere 4 üyesi, 18 Haziran 2009 tarihinde toplusözleşme görüşmelerinin sürdürüldüğü CHP destekli Halk TV’de işten atıldı. Bu haksız ve keyfi işten atmalar karşısında TGS yönetiminin o günden bu yana yaptığı tüm girişimler sonuçsuz kaldı. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel’in de devreye girerek, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu’na konuyu iletip, çözüm bulmalarını istemelerine rağmen, henüz bir sonuç alınamadı.
Meclis’te çıkarılan yasayı “CHP’nin gece yarısı operasyonu” olarak değerlendiren Türkiye Gazeteciler Sendikası CHP’ye “söylem ve eylemlerinin” çelişmemesi, emekçilerin karşısında değil yanında durması gerektiğini hatırlattı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Özbucak işçileri kararlı

SONRAKİ HABER

Pirelli işçisi kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...