18 Temmuz 2009 00:00

HABERLERİ MİLLİYET VE HÜRRİYET DE YAYINLADI

GÜNLÜK Gazetesi Muhabiri Rüştü Demirkaya, ROJ TV’de katıldığı haber bültenlerinde ‘HPG’ dediği, ‘gerilla’ ifadesini kullandığı, operasyonları anlattığı ve TSK ile HPG’yi eşdeğer gördüğü gerekçesiyle Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 1 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Paylaş

GÜNLÜK Gazetesi Muhabiri Rüştü Demirkaya, ROJ TV’de katıldığı haber bültenlerinde ‘HPG’ dediği, ‘gerilla’ ifadesini kullandığı, operasyonları anlattığı ve TSK ile HPG’yi eşdeğer gördüğü gerekçesiyle Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 1 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği karar Yargıtay’a gönderildi. Yaptığı haber ve yaptığı telefon bağlantıları nedeniyle Demirkaya hakkında açılan 5 davadan 3’ü mahkumiyetle sonuçlandı. Demirkaya toplam 8 yıl 1 ay hapis cezası aldı.
Operasyonları anlatarak “askerlerin yerlerini söylemekle” suçlanan Demirkaya’nın yaptığı haberdeki ifadelerin benzeri Hürriyet ve Milliyet gazetelerinde de yer almış. Demirkaya ayrıca telefon bağlantısında “Askerler işgal ediyormuş izlenimi yarattığı” gerekçesiyle de suçlanıyor.
Gazetemize konuşan Demirkaya, Tunceli’de DİHA muhabirliği yaptığı sırada hakkında bu davanın açıldığını belirterek, önceki duruşmalarda, 2004’ten beri ROJ TV ile yaptığı görüşmelerin dökümlerinin karşısına çıkarıldığını söyledi.
KARAR SİYASİ
ROJ TV’de kullandığı ifadelerin davaya konu olmasının hukuki olmadığını belirten Demirkaya, “Gerilla bir sıfat değil, terimdir. TRT de ‘Maoist gerillalar, Tamil gerillalar’ diyebiliyor. Bu durumda TRT Maoist mi oluyor?” diyerek mahkemenin aldığı kararın zorlama olduğunu kaydetti. Kararın siyasi olduğunu dile getiren gazeteci, hak ihlallerini teşhir ettiği için yargılandığını vurguladı.
3 MAHKUMİYET
Demirkaya, hakkında açılan 5 davanın 3’ü mahkumiyetle, 2’si de beraatla sonuçlandı. 25 Haziran 2008 tarihinde, DİHA muhabiri olduğu sırada Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘Yasadışı örgüte yardım ve yataklık yapmak’ iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Demirkaya, Mayıs 2007’de Tunceli’de haber izlerken savcılık kararıyla gözaltına alınmıştı. (Malatya/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Artık onlar da silahlandırabilecek

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...