18 Temmuz 2009 00:00

‘Çözüm köstebek deliğinde değil, toplu taşımada’

Mahkeme tarafından kapatılmasına karar verilen Akay Kavşağı’ndaki alt geçidin tartışıldığı dönemde İl Trafik Komisyonu üyesi olan Ulaşım Mühendisi Mete Orer, kavşaktaki alt geçitlerin teknik ve bilimsel dayanağı olmadığını belirtti.

Paylaş

Mahkeme tarafından kapatılmasına karar verilen Akay Kavşağı’ndaki alt geçidin tartışıldığı dönemde İl Trafik Komisyonu üyesi olan Ulaşım Mühendisi Mete Orer, kavşaktaki alt geçitlerin teknik ve bilimsel dayanağı olmadığını belirtti. Plansız projeler nedeniyle Ankara’da yaşamanın işkenceye dönüştüğünü ifade eden Orer, trafik sorununun çözümünün “insanları köstebek gibi deliklere sokup çıkarmak” değil, insanları toplu taşıma araçlarına yönlendirmek olduğunu vurguladı.
GÖKÇEK’İ UYARMIŞ
Mete Orer, Ulaşım Mühendisleri Enstitüsü’nün (The Institute of Transportation Engineers) Türkiye’deki tek üyesi. İl Trafik Komisyonu’nda kavşağa alt geçitler yapılmasına karşı çıktığını belirten Orer, kavşağın yaratacağı sorunları Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e de defalarca anlattığını ifade etti. Gökçek, bu nedenle Orer’e “Sen kent cahilisin” bile demiş.
Orer, “Başkan, Akay Kavşağı’nı bu kente yapılması gerekli önemli bir yapı olarak görüyordu. Ben de kendisine kentin insanlar için olduğunu, dolayısıyla insanların rahatlıkla karşıdan karşıya geçebilecekleri ve kent içinde köstebekler gibi deliklere girmek zorunda olmadıkları bir sistemin daha doğru olacağını söyledim. Ama olmadı” diyerek Gökçek’i ikna etme çabalarını anlattı.
ÇÖZÜM KAPATMAK DEĞİL
Ankara’nın ulaşım sisteminde çok ciddi hatalar olduğunu belirten Orer, “Bu hatalara İl Trafik Komisyonu’nda ben ve ODTܒden katılan arkadaşımız hep karşı çıktık. Karşı çıkma nedenlerim tamamıyla teknik. Bunun siyasal yanı varsa bilmiyorum, ama ben bir ulaşım mühendisi olarak hatalı olduğunu aşikar olarak görüyorum” dedi.
Mete Orer, mahkeme kararının Akay Kavşağı’ndaki tünellerin kapatılması yönünde değil, kavşağın eski haline getirilmesi yönünde olduğuna dikkat çekerek şunları belirtti: “Düzeltmek için yapılacak iş orayı kapatmak değil eski haline, yani ışıklı işaretlerle yönetilen hemzemin bir kavşak haline getirmektir. Bariyerler konarak tünellerin kullanılması engellenecek olursa başka bir sorun ortaya çıkacaktır ki, bunun mahkeme kararıyla alakası yok. Esas istenen böyle bir yapının yapılmamasıydı.”
ESKİ HALİ YETERLİ OLABİLİR
Projedeki hatalar nedeniyle kavşak işlerken dahi Eskişehir yönünden gelen trafikle diğer yönlerden gelen trafiğin kesişme noktalarında ciddi sorunlar yaşandığına kaydeden Orer, Akay Kavşağı için ciddi mühendislik projeleri hazırlanması gerektirdiğini belirtti. Orer, mevcut ilave yollar devreye sokularak trafiğin bölgeden uzaklaştırılmasının mümkün olduğunun da altını çizdi.
Bir bölgede trafik akımını sürekli yapmanın mümkün olmadığını dile getiren Orer, bunun başka sorunlara yol açtığına dikkat çekti: “Trafik akımını sürekli yaptığınız zaman karşınızda çok büyük bir yaya problemi çıkar. Buna ek olarak yan yollardan gelen trafiği bu trafiğe sokma sıkıntınız doğar. Bu nedenle kentteki trafik akımlarında dur-geç denilen bir yöntem yapılır. Yani belirli alanlar karşılıklı trafik akımları tarafından bir program dahilinde beraberce kullanılır. Böyle olduğu takdirde sistemin kapasitesi de çok yüksek olacaktır. Dünyanın her tarafında da bu rahatlıkla uygulanmaktadır”
ORER’DEN ÖNERİ
Mete Orer’in kavşakta açılan tünellerle ilgili de bir önerisi var. Tünellerden yararlanılarak Ankara metrosunun yukarıya, Kuğulupark Kavşağı’na kadar uzatılmasının mümkün olduğunu belirten Orer, bu tür yöntemlerle bölgedeki otomobil yoğunluğunun azalacağını ifade etti. Ülkelerin karayolları trafiğinin azaltılması konusunda ciddi önlemler aldığını belirten Orer, Türkiye’de ise aksi bir yönelim olduğuna dikkat çekti. “Otomobil güzel bir taşıttır, ama ev-iş seyahatleri için uygun değildir” diyen Orer, bunu engellemenin kentte uygunsuz yerlerde park etmenin yasaklanması ile büyük oranda mümkün olduğunu belirtti: “O zaman kimse zaten otomobilini yanına alamaz. Ama bunun yanında ona bir hizmet vermeniz lazım: Toplutaşıma. Yerine ve sistemin büyüklüğüne göre bu bir minibüs olabilir, bir otobüs, bir tramvay ya da metro olabilir.”
Cem Gurbetoğlu / Abidin Çınar
ÖNCEKİ HABER

HAYAT YAZILARI

SONRAKİ HABER

Artık onlar da silahlandırabilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...