18 Temmuz 2009 00:00

Bütçe açığı halkın cebinden kapatılacak

GEÇEN yıla göre 13 kat artan bütçe açığına, vergi artışına yönelerek çözüm arayan hükümet...

Paylaş

GEÇEN yıla göre 13 kat artan bütçe açığına, vergi artışına yönelerek çözüm arayan hükümet, yine gözünü vatandaşın cebine dikti. Cep telefonlarından alınan ÖTV’nin artırılması vb. yeni zam ve vergi artışları gündemde.
Gelir artırıcı ve harcama azaltıcı önlemler için ayrı ayrı hazırlanan listeler, aslında kabine revizyonu öncesi netleşmişti. Fakat hem kabine değişikliği hem de taslak listedeki bazı tedbirlere nihai hükümet onayının çıkmaması, önlemlerin devreye girmesini geciktirdi.
Ancak sigaraya yapılan ÖTV artışıyla başlayan uygulamalar, hükümetin taslak tedbirler listesindeki bazı kararları uygulamaya soktuğunu gösteriyor. Bu listedeki önlemler ve gelir beklentisi hesaplarına göre şu ana kadar alınan önlemlerin 2009 için ek getirisi 4.5 milyar liranın üstünde olacak.
2010 ve 2011’deki getirileri ise 11 milyar lirayı geçecek.
SİGARA VE AKARYAKIT
Sigarada ÖTV artışı, başlangıçta öngörülenin paket başına bir liranın yarısı kadar oldu. 2009’da 1.3 milyar gelir yaratacak.
Hesaplamalar, 2010 ve 2011’de 2.4’er milyar liralık katkı sağlanabileceğini gösteriyor. Toplamda ise 6 milyar liralık bir gelir bekleniyor. Akaryakıtta ÖTV artışı ise ilk listedeki haliyle yürürlüğe girdi. Bu kararın 2009’daki getirisi 2, 2010 ve 2011’deki gelir artışı ise 3’er milyar lira olacak.
NTV’nin haberine göre birinci sınıf lokantalarla, lüks sayılabilecek otel ve tatil köylerindeki lokantalardaki yemek bedeli KDV’sinin artması da tedbirler listesinde yer alıyordu.
Artış için başlangıçta ikinci sınıf lokantalar da gündeme alınmıştı. Ancak ikinci sınıf lokantalar kapsamdan çıkarılarak artış yürürlüğe girdi. Bu artıştan da 2009 için 300 milyon liraya yakın kaynak bekleniyor.
Tedbirler listesinin yürürlüğe sokulan diğer maddeleri ise pasaport ve ehliyet gibi değerli kağıt bedellerinin yüzde 50 artışı. Bu artıştan 325 milyon lira gelir bekleniyor.
ONAY BEKLEYEN TEDBİRLER
Cep telefonlarından alınan ÖTV’nin artması da diğer önlem. Bu artıştan beklenti de 400 milyon lira civarında.
Listede, hükümetin ve nihai olarak Başbakan’ın onayını bekleyen, henüz üzerinde çalışılan önlemler arasında; yol ve köprü ücretlerinin artırılması, yurtdışı çıkış harcının yükseltilmesi, emlak ve motorlu taşıtlar vergileriyle ilgili düzenlemeler yer alıyor. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

Atları da vurmuşlar!

SONRAKİ HABER

YENİ DÜNYA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa