18 Temmuz 2009 00:00

Atları da vurmuşlar!

Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı ve İran sınırında olan Yücelen (Şeyhrumi) ve Cilli köylerinde son bir haftadır 50’ye yakın atın askerler tarafından öldürüldüğü iddia edildi.

Paylaş

Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı ve İran sınırında olan Yücelen (Şeyhrumi) ve Cilli köylerinde son bir haftadır 50’ye yakın atın askerler tarafından öldürüldüğü iddia edildi. Askerlerin köyde hayvan katliamına başladığını belirten köylüler, can güvenlikleri olmadığını ifade ederek, duyarlılık çağrısında bulundular.
Yücelen (Şeyhrumi) ve Cilli köylerinde son bir haftada Cilli Sınır Karakolu’na bağlı askerler tarafından 50 atın uzun namlulu silahlarla öldürüldüğü öne sürüldü. Sınırda öldürülen atların yanı sıra köylülerin otlatmak amacıyla köyün etrafına saldığı atların da askerler tarafından öldürülmeye başlandığı kaydedildi. Geçmişte at yakma olaylarıyla gündeme gelen Cilli Sınır Karakolu’na bağlı askerlerin, son olarak otlatmak için köyün merasına bırakılan iki atı da köy meydanında silahla vurarak öldürdüğü belirtildi.
b<>KAMUOYUNA DUYARLIK ÇAĞRISI
Hamit Yıldız, atların değerinin 6 bin TL olduğunu belirterek, yaşanan katliamın durdurulmasını istedi. 7 ay boyunca kış mevsimi yaşadıklarını ve bu mevsimde atlar sayesinde hastalarını en yakın köye götürebildiklerini ifade eden Yıldız, “Çocuklarımızın psikolojisi bozuldu. Bu gün atlarımızı öldürenlerin yarın da bizi öldürecekleri korkusunu yaşıyoruz. Can güvenliğimiz yok” dedi. Öldürülen atlarından dişi olanının iki gün önce doğum yaptığını belirten Yıldız, hayvan severlere de, bölgede yaşanan at katliamının önüne geçmesi çağrısı yaptı. Murat Yıldız, içinde bulundukları sıkıntıları belirterek, “Ne köylere yatırım var ne de ilçemize bir yatırım var. Bundan dolayı bazı insanlar kaçakçılık yapıyor. İnsanlar aç kaldıkları için kaçakçılık yapıyor. Ama kaçakçılığın karşılığı at katliamı olmamalıdır” diye konuştu. Askerlerin hayvanları öldürmesine şahit olan Şemsettin Cengi ise yaşanılan olaya tepki gösterdiği zaman askerlerin kendisine sopayla vurduğunu söyledi. Askerlerin kendilerini potansiyel suçlu olarak gördüğünü ifade eden Cengi, “Böyle değerlendirmese bizi vurmaz, atımızı telef etmez. Yani nereye kadar böyle sürecek bilmiyoruz. Ben atımı vuran askere yalvardım ama bana sopayla vurdu. Adalet ve devlet bu mudur?” dedi. (VanDİHA)
Mehmet Cevizci
ÖNCEKİ HABER

YENİGÜN

SONRAKİ HABER

Bütçe açığı halkın cebinden kapatılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...