18 Temmuz 2009 00:00

Kumköy santralinde 19 milyon TL zarar

Asıl değeri 25 milyon 144 bin 766 TL olarak tespit edilen santral, 5 milyon 666 bin 584 TL’ye devredildi. Sadece bu örnek bile özelleştirmenin zararlarını ortaya koyuyor.

Paylaş

DSİ’ye ait, Samsun-Yeşilırmak üzerinde inşa edilmiş olan Kumköy Hidroelektrik Santrali’nin IC İçtaş Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’ye, 19 milyon 478 bin 182 lira zararla devredildiği ortaya çıktı. İMO tarafından yapılan açıklamada, 5 milyon 666 bin 584 TL bedelle devredilen santralın asıl değerinin 25 milyon 144 bin 766 TL olduğunun ESM tarafından tespit edildiği duyuruldu.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) tarafından yapılan yazılı açıklamada, bir özelleştirmenin kamuyu nasıl zarara soktuğu bir kez daha gözler önüne serildi. “Haklı kaygılarımız gerçekleşti” denilen açıklamada, KESK’e bağlı Enerji Sanayi Maden Sendikası’nın (ESM); DSİ tarafından Samsun-Yeşilırmak üzerinde inşa edilmiş olan Kumköy Hidroelektrik Santrali’nin IC İçtaş Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’ye devir bedelini hesapladığı ve bu hesaplamada, yaşanan hatalar silsilesinin ortaya çıktığı aktarıldı.
ESM’nin tespitine göre, 5 milyon 666 bin 584 TL bedelle devredilen santralin asıl değeri 25 milyon 144 bin 766 TL. Böylece kamu söz konusu santralın devrinden 19 milyon 478 bin 182 TL zarara uğratıldı.
SORUMLUYA CEZA YOK
Açıklamada, konunun peşini bırakmayan ESM’nin, DSİ Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı’na bu durumdan sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılıp yapılmayacağını sorduğu, “... Yönetmelik maddesinin farklı yorumlanmasından dolayı konu ile ilgili olarak herhangi bir personel hakkında cezai veya idari yönden bir işlem yapılmamıştır” cevabının alındığı kaydedildi.
Santralin devri esnasında, santralin devredildiği IC İçtaş Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanının eski DSİ Genel Müdürü olduğunun da altı çizilen açıklamada, “ESM’nin ortaya çıkardığı bu durum, kamu yararının sermaye gruplarına peşkeş çekildiğini ve kamu kaynakları yönetiminin tartışılır bir durumda olduğunu bir kez daha ortaya koydu” denildi.
Açıklamada, Kumköy Santrali gibi devredilen tüm projelerin tekrar incelenmesi ve kamu zararı varsa sorumlularla ilgili gerekli işlemlerin biran önce yapılması; özel sektöre devredilen santrallerin sayısı ve yerlerinin kamuoyuyla paylaşılması, devir hesaplarının tekrar yapılması istendi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Sel mağduruydular TOKİ mağduru oldular

SONRAKİ HABER

İZMİR’DE ORMAN YANGINI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...