12 Temmuz 2009 00:00

nevsal-i nisvan

ABD’de Oregon’da yaşayan Frances Gabe, içinde yaşadığı ve bir buluş olarak tarihe geçen...

Paylaş

‘Kendini temizleyen ev’...
ABD’de Oregon’da yaşayan Frances Gabe, içinde yaşadığı ve bir buluş olarak tarihe geçen “kendini temizleyen ev modeli” ile, kendi tanımlamasına göre bu sinir bozucu işlerin üstesinden gelmeye çalışmıştır.
14 yaşında gittiği Portland Kız Koleji’nin dört yıllık eğitimini iki yılda tamamlar. Mimar olan babası ile yapı tasarım ve inşaat işlerinde çalışır. Evini ziyaret edenlere çocukluğunda kendisine çorapların ve sümüklü mendillerin yıkattırıldığından ve bundan çok yorulduğundan ve nefret ettiğinden bahseder. Çocukluğunda kendini temizleyen evin hayalini kurar. II. Dünya Savaşından sonra elektrik mühendisi olan eşi ile birlikte yapı onarımı işinde 45 yıl çalışır. Hayalini kurduğu evi kağıt üzerinden hayata geçirmesi 30 yılını alır.
Bu evin her odasının tavanında temizleyen/kurutan/ısıtan/soğutan bir alet yerleştirilmiştir. Duvarlar, tavanlar ve döşemeler su tutucu bir malzeme ile kaplıdır. Sadece bir düğmeye basılarak odanın her tarafına sabunlu su, arkasından duru su püskürtülür, ve daha sonra oda kurutulur. Döşemelere köşelere doğru çok hafif bir eğim verildiğinden, döşeme üzerinde kalan fazla su iki köşedeki drenaj sisteminden kendiliğinden atılır. Oda içerisindeki aksesuarlar cam fanuslarla korunur.
Klozet, küvet ve lavabo kendi kendini basınçlı su sistemi ile temizler. Kitapların tozu bir sistemle emilir. Şöminedeki bir drenaj sistemi külleri toplar. Bulaşık makinesinde yıkanan ve kurutulan kap kacak raylı bir sistemle dolaba yerleşir. Aynı şekilde çamaşır makinesi elbise dolabı ile birlikte tasarlandığından yıkanan ve kurutulan çamaşırlar aynı zamanda dolaba yerleşmiş olur. Koltuklar bir düğmeye basmakla yıkanır.
Bu ev sadece içinde yaşayanların işini müthiş kolaylaştırmakla kalmaz aynı zamanda da engellilere ve yaşlılara da makul bir yaşam alanı sağlar.
ÖNCEKİ HABER

Ya iş ya aile ikilemine son!

SONRAKİ HABER

cımbız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa