19 Temmuz 2009 00:00

cımbız

Biliyorsunuz terk eden sevgiliye küfrü basmak, elinden geleni ardına koymayacağını söylemek pop şarkılarının alamet-i farikalarından oldu. ‘Allah belanı versin’ler...

Paylaş

Biliyorsunuz terk eden sevgiliye küfrü basmak, elinden geleni ardına koymayacağını söylemek pop şarkılarının alamet-i farikalarından oldu. ‘Allah belanı versin’ler, intikam yemini edenler, ‘çeker vururum’cular…
Modern Ağa Özcan Deniz de yeni çıkardığı albümde bu çok tutan tema üzerine yazılan bir parçayla övünüp dururmuş. Şarkının sözleri gazetelerin üçüncü sayfalarında kıskançlık, dedikodular, namus meselesi gibi nedenlerle kadınları gözlerini kırpmadan çekip vuran adamların halet-i ruhiyeleriyle yazılmış. Şarkının adı; Kalp Yarası.
Eski sevgiliye ‘seni oynaşta görmüşler, kahpe’ diye seslenen, intikam için ‘ilk gördüğü entariyi sıyırıp, öldürene kadar aldatmayı’ planlayan, ‘bana karı gibi acı çekiyor diyorlar, şimdi sıra insan gibi acı çekme faslında’ diyen şarkı, kadına yönelen her türlü şiddeti, hakareti meşrulaştırıyor.
Bizde işler böyleyken, elalem “Kadına yönelik şiddeti özendirdiği” gerekçesiyle konser iptal ediyor.
Orelsan adıyla tanınan Fransız Pop Şarkıcısı Aurélien Cotentin, bir şarkısında kendisini aldatan kız arkadaşına şiddet uygulamaktan ve onun her türlü kötülüğü hak ettiğinden söz etmekteymiş. Ünlü bir festivalde konser verecekken, organizatörler ‘bizim kriterlerimiz var, şiddeti meşrulaştıran bu tür şarkıları istemeyiz’ demişler, konser iptal edilmiş. Orelsan, ‘kendisine uygulanan sansürü anlamadığını, hayatı boyunca bir kadına bile el kaldırmadığını, şarkının sadece kendi kız arkadaşına yönelik olduğunu’ söylemiş. Herhalde ‘canım bu sadece benim kendi mülkiyetimdeki kız arkadaşıma yapacaklarım, başkasına yapmıyorum ki, size ne’ açıklaması beynelmilel bir bahane. Bizde de eşine, kız çocuğuna, annesine şiddet uygulayan her adam ‘size ne, benim değil mi, özelime ne karışıyorsunuz’ diyor.
Bizim gazeteler bu haberi ‘Rapçinin başını ‘pis fahişe’ yaktı’ diye verirken İngiliz The Guardian gazetesi, ‘Şiddet ve küfür içeren rap şarkılarına daha ne kadar katlanmak zorundayız?’ başlıklı bir makale yayımladı. Bakalım bizde hangi gazete Özcan Deniz’e bu soruyu soracak?
ÖNCEKİ HABER

nevsal-i nisvan

SONRAKİ HABER

Ve beklenen sigara yasağı başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa