20 Temmuz 2009 00:00

İşsizliğin gerçek yüzü

Belediyeler Yasası, özelleştirme ve taşeronlaştırmaya en geniş olanağı tanıyan hükümlerle donatılmış durumda. Birçok belediye başkanı, halka hizmeti ihaleler yoluyla...

Paylaş

Belediyeler Yasası, özelleştirme ve taşeronlaştırmaya en geniş olanağı tanıyan hükümlerle donatılmış durumda. Birçok belediye başkanı, halka hizmeti ihaleler yoluyla taşerona devretme yolunu seçiyor. Olan ise işçi ve emekçilere oluyor. İşçiler düşük ücretle, sosyal hakları ve iş güvenceleri olmadan çalışıyor, halk ise hizmeti daha pahalıya satın alıyor.
Adana Seyhan ve Çukurova belediyeleri de temizlik ihalelerini yaptılar ve çalıştıracakları işçi sayısını belirlediler. Seyhan Belediyesi’nde yüzlerce işçi atılacakları günü, taşeron firmalar kasalarını dolduracakları günü, on binlerce işsiz ise işe girmeyi bekliyor.
Çukurova Belediyesi’nin temizlik ve bark bahçelerde çalıştırılmak üzere taşeron aracılığı ile alacağı 375 işçi için belediyeye şu ana kadar 50 bin işsiz başvurdu. Başvuran her 5 kişiden biri üniversite mezunu.
29 Mart yerel seçimlerinden sonra faaliyete geçen Çukurova Belediyesi’ne 2 aydır işsizler iş talebi ile geliyor. Kimi tanıdığı aracılığı ile kimi meclis üyeleri üzerinden, kimi seçimlerde çalıştığı CHP aracılığı ile başvuruda bulunuyor. Çukurova Belediyesi temizlik için 222 işçi, park ve bahçeler için 153 olmak üzere toplam 375 işçi alacak. Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan, başvurulardan dolayı dosyaları koyacak çekmece ve dolap kalmadığını söylüyor.
10 BİN DİPLOMALI İŞSİZ
Seçimlerden bu yana belediyeye iş başvurusunda bulunanların sayısının 50 bini bulduğunu aktaran Arıkan, bunların binlercesinin üniversite mezunu olduğunu anlatıyor.
Çöp toplama, park bahçelerde güvenlik görevlisi olma gibi işlerde çalışmak isteyenlerin arasında çift diplomalı olanların da bulunduğuna dikkat çeken Arıkan, işsizliğin geldiği boyutların ürkütücü olduğunu belirtiyor.
Adana’da çok ciddi bir işsizlik sorunu olduğunu söyleyen Arıkan, işsizlerin çoğunun İŞKUR’a kayıtlı olmadığını ifade ediyor.
On binlerce işsizin başvuruda bulunduğu Çukurova Belediyesi işsizlerin umudu olmuş görünse de, Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan 400 kadar işçi alacaklarını söylüyor.
SEYHAN’DA İŞÇİ KIYIMI YAPILACAK
Seyhan Belediyesi temizlik işlerinde 463 kişi çalıştıracağını söyledi. Belediye, 8 Temmuz günü temizlik ihalesini yaptı ve ihaleyi yeniden Miray aldı. Seyhan Belediyesi’nin, bütün işçileri işten çıkarıp kıdem ve tazminatlarını sıfırlayacağı söyleniyor.
Temizlik ihalesini yaptıktan sonra yeni işçi alacak olan Seyhan Belediyesi’nin, bu işçilerin hepsini eski işi bilen işçilerden mi alacağı, yoksa seçimlerde söz verdiği başka işçileri mi alacağı henüz kesinlik kazanmadı.
Eski işçiler çalışsa bile işe girdi çıktı yapılarak kıdem ve tazminatları ortadan kalkacak.
Oysa 29 Mart yerel seçimleri öncesi AKP’li Belediye Başkanı Azim Öztürk, yeniden seçildiği takdirde hiçbir işçi atmayacağını söylemişti. Seyhan Belediyesi’nin ikiye bölündüğü o zaman da biliniyordu. Ama seçim yatırımından dolayı tek işçi atılmayacak denilmişti.
Şimdi ise 31 Temmuz tarihi ile tek bir işçi bırakılmayacak.


İHALEYİ YİNE MİRAY ALDI
28 Mart 2004 yerel seçimleri sonrası Seyhan Belediyesi, Miray Temizlik Şirketi ile anlaşmıştı ve yaklaşık 900 işçi bu taşeron bünyesinde çalışıyordu. 29 Mart seçimleri öncesi belediye ikiye bölündü. Ama her zaman olduğu gibi seçim sürecinin atlatılması için kimse işçi atılacağını söylemedi. Seçim sonrası bütün işçilere noter aracılığı ile iş akitlerinin 31 Temmuz tarihi itibariyle feshedileceği bildirildi. İşçilerin işten atılma nedeni, Seyhan Belediyesi’nin ikiye bölünmesi. Oysaki iki belediyenin çalıştıracağı işçi sayısının toplamı yine aynı. Seyhan ve Çukurova belediyeleri temizlik ihalelerini yaptılar ve çalışacak işçi sayısını belirlediler. Her şey yeni görünüyor; ihale yeni, iş yeni, belediye yeni, alınacak işçi yeni. Oysa her şey eski. İşçiler yine taşeronda çalışacak. Sendikaları yine olmayacak; sosyal hakları, ikramiyeleri, izinleri yine olmayacak. İşten atılanlar üzülürken ve ne yapacağını düşünürken, işe alınanlar sevinecek.
GÖNDERİLEN TEBLİGATTA NE YAZIYOR?
Miray Temizlik Şirketi’nin işçilere gönderdiği tebligatta, “Bilindiği üzere 5747 sayılı Yasa ile Seyhan ilçesine ait bir kısım mahalleler ayrılmak suretiyle Çukurova adı altında yeni bir ilçe kurulmuş, 29 Mart genel mahalli seçimleri ile faaliyetine başlamıştır. İhale işlerini yürüttüğümüz Seyhan Belediyesi’nin yetki sınırları içerisinde tarafımızca temizliği yapılan ve çöpleri toplanan alanların büyük kısmı Çukurova ilçesine geçmiştir. Seyhan Belediyesi’nin bölünmesi sebebiyle temizlik hizmeti ve çöp toplama hizmeti vereceği alanların küçülmesi nedeniyle Seyhan Belediyesi’nde yapılan yeniden yapılanma ve organizasyon çerçevesinde Seyhan Belediyesi yetki sınırları içerisindeki faaliyetlerimizin 31.07.2009 tarihinde fesih edileceği, 11.05.209 tarih ve 016/327 sayılı yazı ile bildirilmiştir. Firmamızın Seyhan Belediyesi’nden almış olduğu ihale sona ereceğinden, hizmet akdiniz 31.07.2009 tarihi itibariyle 4857 sayılı Yasa’nın 18. vd. maddesine göre feshedilecektir” denilmişti.
(Adana/EVRENSEL)
Halil İmrek
ÖNCEKİ HABER

Profilo patronuna polis koruması

SONRAKİ HABER

Mustafa Yüksel seçildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...