20 Temmuz 2009 00:00

2. Ergenekon davası bugün

ERGENEKON soruşturmasında, aralarında emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’un da bulunduğu 56 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması, bugün yapılacak.

Paylaş

ERGENEKON soruşturmasında, aralarında emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’un da bulunduğu 56 sanık hakkında açılan davanın ilk duruşması, bugün yapılacak. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Cezaevi’ndeki salonda görülecek davanın ilk duruşmasında, 25 Mart 2009’da kabul edilen 1909 sayfalık iddianamenin özeti okunacak.
ERUYGUR VE TOLON’A MÜEBBET İSTENİYOR
İddianameye göre emekli Orgeneral Mehmet Şener Eruygur ile emekli Orgeneral Hurşit Tolon, ‘silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek’, ‘Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs’, ‘devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etmek, amacı dışında kullanmak, hile ile almak, çalmak’, ‘TBMM’yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs’, ‘tasarlayarak kasten adam öldürmek’, ‘patlayıcı madde bulundurmak’ gibi suçlardan yargılanacak. ‘Örgütün üst düzey yöneticisi olmak’la suçlanan Tolon ve Eruygur için 3’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis isteniyor. İddianamede, tutuklu sanıklar emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, emekli Albay Hasan Atilla Uğur, Mustafa Ali Balbay, Ahmet Tuncay Özkan, Durmuş Ali Özoğlu, İbrahim Özcan, Kemal Aydın, Neriman Aydın ile tutuksuz sanık ATO Başkanı Sinan Aygün için 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet isteniyor. Eski AKP Milletvekili Turhan Çömez ve tutuklu sanık Birol Başaran içinse 1 kez ağırlaştırılmış müebbet isteniyor.
Soruşturma kapsamında tutuklanarak cezaevine konan Eruygur ve Tolon sağlık sorunları olduğu gerekçesiyle tahliye edilmişlerdi. Tahliyelere dair kamuoyunda uzun süren tartışmalar yaşanmış ve GATA tarafından verilen raporlara ilişkin birçok iddia gündeme gelmişti. Emekli Albay Arif Doğan da ‘cezaevi koşullarında tedavi edilemeyeceği’ gerekçesiyle geçtiğimiz hafta tahliye edilmişti. Bugün görülecek olan ilk duruşmada Cumartesi Anneleri de Silivri’de olacak. Kayıp yakınları, sanıkların ‘kayıplar’ nedeniyle de yargılanmasını isteyecek. (İSTANBUL)
ÖNCEKİ HABER

2011 iddiasını yineledi

SONRAKİ HABER

Jitem, Hizbullah, korucu ittifakı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...