20 Temmuz 2009 00:00

Dört cinayet sıfır adalet

Bingöl’de 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan baskının üzerinden bir yıl geçti. Ancak yargıda herhangi bir ilerleme sağlanmadı. Olayın mağdurlarından Abdulhakim Ak, “Katilleri koruyorlar” diyerek isyan etti.

Paylaş

Bingöl’de 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan baskının üzerinden bir yıl geçti. Ancak yargıda herhangi bir ilerleme sağlanmadı. Olayın mağdurlarından Abdulhakim Ak, “Katilleri koruyorlar” diyerek isyan etti. Saldırı sonrası bulunan silahlarda “MKE” damgası dikkat çekiyor. Devlete ait silahlarla köy basanların, JİTEM elemanı olduğu tahmin ediliyor.
MKE DAMGALI SİLAHLAR
Genç ilçesinin Yayla köyüne bağlı Eskiköy mezrasında 19 Temmuz 2008 günü akşamı meydana gelen saldırıda 4 köylü yaşamını yitirmiş, 7’si de yaralanmıştı. Baskın ilk olarak “PKK köy bastı” şeklinde duyurulmuş, daha sonra resmi yetkililerce “kan davası, aileler arası husumet, arazi kavgası” olarak yansıtılmıştı. Ancak olaydan yaralı olarak kurtulan köylülerin anlatımları, JİTEM ihtimalini gündeme getiriyor. Baskından sonra köylülerin olay yerinde kendi imkanlarıyla yaptığı aramalarda, “56-28068586” seri numaralı bir Kalaşnikof marka silah, “USA AJD28 45, MOD 15-4” seri nolu “B 11 5756” rulet nolu Smith-Wesson marka tabanca, Kalaşnikofa ait iki şarjör ve onlarca boş mermi kovanı bulunmuştu. Deliller arasında en çok dikkat çeken ise köylülerin olaydan sonra hastanede verdikleri bilgide, kendilerine yardıma gelen köylülere havan mermisi atılmasıydı.
Havan mermisinin atıldığı yerde yapılan aramalarda, TSK’ya silah üretimi yapan makine Kimya Endüstrisi’ne (MKE) ait “KF MKE MOD 19 KF MKE-2-25” ve “MKE MOD 19 KF MKE -2 -34” seri nolu havan topu parçaları bulundu. Savcılığın olay hakkında yaralıların dahi ifadesini almaması üzerine, delilleri köylüler, avukatları ile birlikte Genç İlçesi Cumhuriyet Savcılığı’na teslim etmişti.
TANIKLAR MAHKEMEYE ÇIKARTILMADI
Kuşkulu baskının ardından bir yıl geçmesine rağmen açılan soruşturmadan herhangi bir sonuç çıkmadı. Olay sırasında yaralananlardan Abdulhakim Ak isimli köylü, baskın hakkında yargı sürecinin işletilmemesinin olayın kimler tarafından yapıldığına da kanıt olduğunu söyledi. Olay sonrası mahkemeye dahi çıkarmadıklarına dikkat çeken Ak, “Bu durumda devletin kendisi bu katillerin koruyucusu oluyor. Bir yıl geçmesine rağmen halen savcılar bir dosyayı çıkarmaz mı? Delilleri dahi kendimiz verdik. Savcıyı çağırdık gelmedi. Biz kendimiz gidip geldik. Bizimle alay ediyorlar. Bu olayın üzeri kapatılmak isteniyor. 4 insan ölüyor ve hâlâ da yargı ‘Kim öldürdü, nasıl öldürdü, kaç kişi ne ile öldürdü’ sorusunu sormuyorsa, artık söylenecek bir şey yok demektir” sözleriyle duruma tepki gösterdi.
Kamuoyunun da Bingöl’de yaşanan bu tür olaylara karşı duyarsız olduğunu söyleyen Ak, “Bizim köy baskınına basın da kamuoyu da ilgisiz kaldı. Doğru dürüst bir heyet bile gelip incelemedi” dedi. (Bingöl/DİHA)
Ersin Çelik
ÖNCEKİ HABER

ROJEV

SONRAKİ HABER

Öldürülenlerin aileleri savcılığa başvurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...