20 Temmuz 2009 00:00

Eğitimde ‘sınıf’ farkı

EĞİTİMDEKİ eşitsizlik Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSS) sonrasında bir kez daha ortaya çıktı. Zengin ve orta kesimin yaşadığı yerlerdeki başarı oranı oldukça yüksek.

Paylaş

EĞİTİMDEKİ eşitsizlik Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSS) sonrasında bir kez daha ortaya çıktı. Zengin ve orta kesimin yaşadığı yerlerdeki başarı oranı oldukça yüksek. Üniversiteye hiç öğrenci gönderemeyen okullar ise yoksulların yaşadığı bölgelerde yer alıyor. Düz liselerin büyük başarısızlığına kalabalık sınıflar ve öğretmen açığı nedeniyle boş geçen dersler de eklenince, İstanbul eğitimde sınıfta kaldı. Öğrencilerinin tamamına yakınını üniversiteye yerleştiren başarılı okullarla, bir öğrencisini bile üniversiteye gönderemeyen liselere sahip olan İstanbul’un durumu, eğitimdeki çarpıklığı ortaya koyuyor.
SINIFTA KALDIK
İstanbul, Ortaöğretim Kurumları Sınavı’nda (OKS) 2008 yılında 52’nci sırada yer aldı. OKS’nin kaldırılıp yerine Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (OGES) getirilmesinin ardından yapılan Seviye Belirleme Sınavı’nda İstanbul, bu kez 60’ıncı olabildi. İstanbul, 2009’da ÖSS’de eşit ağırlık türünde 64’üncü, sözel puan türünde ise 68’inci sırada yer aldı. İstanbul’da üniversitelerin 4 yıllık bölümlerine giren öğrencilerin büyük çoğunluğu, varlıklı ve orta sınıfın yaşadığı bölgelerin öğrencileri.
YOKSUL BÖLGELERDE DURUM
2008 ÖSS sonuçları, eğitimdeki uçurumu gözler önüne serdi. Adalar, Beşiktaş, Beyoğlu ve Büyükçekmece’den sınava giren öğrencilerin yüzde 60’ı 4 yıllık lisans programını kazanırken, Sancaktepe’den sınava katılan öğrencilerin sadece 15.1’i, Sultanbeyli’deki öğrencilerin de yüzde 20.96’sı 4 yıllık bir bölüme girebildi.
Milli Eğitim Müdürlüğü’nün verilerine göre ilköğretimde bir sınıfta ortalama 47, ortaöğretimde ise 36 öğrenci öğrenim görüyor. Sultanbeyli, Gaziosmanpaşa ve Bağcılar gibi göç alan ilçelerde ise sınıflarda 58-60 öğrenci bulunuyor. Kırsal kesimde yaşayan emekçi çocukları için okullar giderek oyalanma yerlerine dönüşüyor.
SÜRPRİZ DEĞİL
ÖSS’nin bir yarış sistemi olduğunu söyleyen Eğitim Sen 4 No’lu Şube Mali Sekreteri Adil Taşatan, kırsal kesimdeki okullarda öğretmen açığının ücretli öğretmenlerle giderilmeye çalışıldığını ve nitelikli eğitim veremediklerini belirtti. Sonuçların kendilerini şaşırtmadığını anlatan Eğitim Sen 1 No’lu Şube’den İsmail Demir ise “Biz zaten 0’lık öğrenciler yetiştiriyoruz. Okullarda verilen eğitim yeterli değil” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Yeşim Özdemir
ÖNCEKİ HABER

Sigaranızın ateşi sizi yakmasın!

SONRAKİ HABER

TURKiYE HARiÇ!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa