20 Temmuz 2009 00:00

Sigaranızın ateşi sizi yakmasın!

TÜRKİYE dumansız hayata dün adım attı. Artık sigara sadece evde ve tamamen açık alanda içilebiliyor. Sigara şemsiye altı ve sarmaşıkla çevrili kafelerde bile yasak. İçene 69, içmesine izin verene 5 bin 600 lira ceza var.

Paylaş

TÜRKİYE dumansız hayata dün adım attı. Artık sigara sadece evde ve tamamen açık alanda içilebiliyor. Sigara şemsiye altı ve sarmaşıkla çevrili kafelerde bile yasak. İçene 69, içmesine izin verene 5 bin 600 lira ceza var. Tiryakiler ilk günden yasağı delmeye çalıştı. ‘Başarılı’ olanlar da oldu. Ancak yapılan denetimler ve ağır cezalar nedeniyle bunların da zamanla yasağı delmekten vazgeçmesi bekleniyor. İçmeyenlerin memnun olduğu yasak nedeniyle tiryakiler gün boyu homurdansa da, sonunda sigaraya izin verilen bölgelerde içmek veya bırakmak dışında seçeneklerinin olmadığını itiraf ediyorlar.
ESNAF ENDİŞELİ
İstanbul’da eğlence denildiğinde akla gelen Beyoğlu. Sigara yasağı, eğlence merkezi olan Beyoğlu’ndaki esnafları endişelendiriyor. Yasağa müşterilerin tepki gösterdiğini söyleyen Yalçın Allahverdi, “Sigara yasak dediğimizde kalkıp gidiyorlar” diyor. Sağlık sistemindeki sorunlardan yakınan Erdinç Yıldırım ise “Bu hükümet benim sağlık sorunlarımı çözebiliyor mu? Hayır çözemiyor” diyerek ilk önce bu sorunların eli alınmasını istiyor.
YASANIN KAPSAMI ÇOK DARALTILDI
Sigaranın sağlığa zararlı olduğunu, ancak bırakamadığını anlatan Hulusi Arpacı ise yasağı anlamsız buluyor. Yasanın kapsamının daraltıldığını anlatan Arpacı, eğlence mekanlarında yasağın uygulanamayacağını anlatıyor. “Tiryakinin özeliği bu” diyen Arpacı, “Bir barda bir kadeh içkisinin yanında sigarasını içmeyecek mi bu adam” diye soruyor.
Cihat Çetin ise “Gelen adam sigarasını içkisini içip gidiyor. Sigarasız ne kahve olur ne içki olur. Bir okulda hastanede yasaklansın” diyor. Eğlence sektörü için yasağın anlamsız olduğunu anlatan Çetin, sektörün öldürülmeye çalışıldığını söyledi. Ancak birleştikleri ortak nokta ise istemeseler de sigarayı içemeyecekleri.
KAHVECİLER YARGIYA GİDİYOR
Türkiye Kahveciler, Kıraathaneciler Büfeciler Federasyonu, sigara yasağı için mahkemeye başvurmaya hazırlanıyor. Federasyon, yasakla birlikte 70 bine yakın kahvehane ve çay ocağı işletmesinin olumsuz etkileneceğini ve 200 binin üzerinde çalışanın işsiz kalabileceğini savunuyor.
Ancak hukukçular, “İnsan hakları ihlali” denilerek yapılacak başvurunun mahkemede kabul görmeyeceğini belirtiyorlar.
TTB: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Türk Tabipleri Birliği (TTB), her yıl dünyada 5 buçuk milyon, Türkiye’de ise 100 bin kişinin tütün kullanımının yol açtığı hastalıklar nedeniyle öldüğüne dikkat çekti. Yapılan açıklamada, dün yürürlülüğe giren sigara kısıtlamasının takipçisi olunacağı bildirdi. Açıklamada ayrıca, TEKEL’in özelleştirilmesi de şu sözlerle eleştirildi: “Neden TEKEL’i özelleştirerek, bu ülkede yaşayan insanların sağlığını çok uluslu bir sigara şirketinin insafına terk ettiniz? Size toplumların sağlığının çok uluslu bir şirketin bilançosundan daha değerli olduğunu hatırlatmak istiyor ve sizi TEKEL’in mülkiyetini kamuya geçirmeye davet ediyoruz.” (HABER MERKEZİ)


ANKARA ESNAFI: SİGARAYA DA, YASAĞINA DA KARŞI
Sakarya Caddesi esnaf ve çalışanları, sigara yasağı ile lokanta, kahvehane çalışanların ekonomik olarak olumsuz etkileneceklerini dile getirdiler. Sigara savunucusu olmadıklarını vurgulayan Sakarya esnafı, sigara bırakma kampanyası başlattıklarını açıkladı. Murat Çinay, yasakla birlikte sektörde çalışan binlerce kişinin işsiz kalacağını ifade etti. Benzer bir uygulama ile New York’ta 2 bin kişinin işinden olduğunu belirten Çinay, Türkiye’de ise uygulamanın 2008 yılının Mayıs ayında alışveriş merkezlerinde uygulanması sırasında kafe ve restoranlarda yüzde elliden fazla iş düşüşü yaşandığını kaydetti. Yasaya karşı olanların sigara savunucuları olarak gösterilmesine tepki gösteren Çinay, “Bizler sigaraya karşı olduğumuzu defalarca dile getirdik” diye konuştu (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

Eğitimde ‘sınıf’ farkı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...