21 Temmuz 2009 00:00

Irkçılığa karşı önlem alınsın

Berlin’de 12 Temmuz günü 22 yaşındaki antifaşist Jonas K’nin bir grup ırkçının saldırısına uğraması üzerine cumartesi günü büyük bir gösteri düzenlendi.

Paylaş

Berlin’de 12 Temmuz günü 22 yaşındaki antifaşist Jonas K’nin bir grup ırkçının saldırısına uğraması üzerine cumartesi günü büyük bir gösteri düzenlendi. 6 bin kişinin katıldığı eylemde, ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı sloganlar atıldı. Antifaşist örgütler ve siyasi partiler tarafından çağrısı yapılan eylem sırasında polis yer yer göstericilere saldırdı. Gösteride yapılan konuşmalarda, devletten ırkçılığa karşı önlemler alınması talep edildi.
Jonas K’ya saldıran ırkçıların dördünün halen adam öldürmeye teşebbüsten gözaltında tutulduğuna dikkat çeken antifaşistler, özellikle Neo Nazilerin uğradığı bir diskonun da kapatılmasını talep ettiler.
Yeşiller Partisi Federal Parlamento Milletvekili Hans Christian Ströbele de eyleme katılarak destek verdi.
POLİS PROVOKASYON PEŞİNDEYDİ
Cumartesi günü öğleden sonra Bersarinplatz’da başlayan yürüyüş, Friedrichshain semti güzergahında devam ederken, Frankfurter Allee’de polisin yarattığı provokasyon üzerine küçük bir çatışma çıktı. Polis, özellikle “siyah blok”ta yer alan otonomcu gruplara yakın yürüyerek gerginlik yarattı. Polisin ayrıca, gösterinin tümünü filme alması da gerilimi artırdı.
Yürüyüş kolu, Neo Naziler tarafından kullanıldığı bilinen Jeton adlı diskoteğin önünde durarak, burada yapılan açıklamalarda diskoteğin kapatılmasını istedi.
Polisle göstericiler arasında çıkan gerginlikler sırasında birkaç gösterici gözaltına alındı. Emniyet yetkilileri, olaylar sırasında bazı polislerin de yaralandığını ileri sürdü.
ANTİFAŞİST GENCE SALDIRMIŞLARDI
Jeton diskoteğinin bulunduğu Frankfurter Allle’de 12 Temmuz Pazar günü antifaşist olduğu bilinen Jonas K, bir grup ırkçının saldırısına uğrayarak ağır bir şekilde yaralanmıştı. Bu saldırı öncesinde de bir grup ırkçı ile solcu gençler arasında çatışma çıkmıştı. Aynı bölge, daha önce de ırkçı saldırılar ile gündeme gelmişti.
ETKİLİ MÜCADELE EDİLSİN
Jeton adlı diskoteğin önünde yapılan mitingde konuşan antifaşist örgütlerin temsilcileri ve politikacılar, Neo Nazilerin buluşma yerlerinin kapatılmasını talep etti.
Neo Nazilerin her yıl Berlin’de benzer saldırılarda bulunduğunu hatırlatan antifaşistler, daha güçlü protestolar düzenlenmesi gerektiğine de dikkat çektiler. (Berlin/EVRENSEL)

SOKAKTAKİ ŞİDDETE ORTAK TEPKİ
20 Haziran 2009 günü bıçaklanarak öldürülen Ali Serdar Toprak’ın uğradığı saldırıyı ve sokak çetelerini kınamak için pazar günü bir basın açıklaması yapıldı. Ali Serdar Toprak’ın öldürülmesinin ardından kurulan ortak platformda bir araya gelen Kuzey Londra’daki dernekler, basın açıklamasını Wood Green Kütüphanesi önünde yaptılar.
Hem İngilizce hem de Türkçe yapılan basın açıklaması ile sokaktaki şiddetin son bulması için yetkililer görev başına davet edilirken, toplumun çetelere karşı örgütlü bir mücadele içerisine girmesi talep edildi.
Yapılan basın açıklamasında şunlara yer verildi: Suçlanması gereken ne öldüren ne de öldürülendir. Yaratılan ortam ile öldüren de öldürülen de bizim gençlerimizdir. Hepimiz politik, ekonomik nedenlerden dolayı zulümden ve baskıdan kaçarak daha rahat bir yaşam ve çocuklarımıza daha iyi bir gelecek için bu topraklara geldik. Ama ne biz rahat yaşıyoruz, ne de çocuklarımızın geleceği iyi bir gelecek. (Londra/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

DÖNÜŞÜM

SONRAKİ HABER

TARTIŞMALARIN ORTASINDA FINDIK - 1

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...