21 Temmuz 2009 00:00

Kriz derinleşiyor faturayı işçi ödüyor

ALMAN otomobil piyasasında satışlar olağanüstü artmasına karşın sektördeki kriz devam ediyor. Bazı fabrikalarda özel vardiyalar konulmasına karşın Sonbahar ve 2010 İlkbaharında nelerin olacağı aslında şimdiden belli.

Paylaş

ALMAN otomobil piyasasında satışlar olağanüstü artmasına karşın sektördeki kriz devam ediyor. Bazı fabrikalarda özel vardiyalar konulmasına karşın Sonbahar ve 2010 İlkbaharında nelerin olacağı aslında şimdiden belli.
Haziran ayı sonunda yayınlanan istatistikler, krizin Almanya’daki otomobil sektörüne hiç yansımadığı izlenimi uyandırabilecek nitelikteydi.
Özellikle yılın ikinci ayından itibaren otomobil piyasasında yeni araç satışlarında adeta patlama yaşanıyor. Son iki ay satışları bir önceki yıla oranla yüzde 40 dolayında arttı.
ÜRETİM VE İHRACAT DÜŞTÜ
Ancak genel araç üretim ve ihracat rakamlarına bakıldığında piyasanın içinde bulunduğu durum daha iyi gözler önüne seriliyor. Yılın ilk altı ayında üretim yüzde 24 dolayında geriledi. İhracat ise aynı dönemde yüzde 35 düştü. Haziran sonunda ihracattaki gerilmenin yüzde 37’ye çıkması otomobil piyasası uzmanları tarafından, “krizin daha köklü bir şekilde devam edeceğine belirti” olarak gösteriliyor.
Almanya’daki satışların artmasının tek nedeni ise devlet tarafından önce 1.5 milyar Avro olarak belirlenen “Hurda İkramiyesi Fonu”nun Nisan ayında 5 milyar Avro‘ya çıkartılmasıyla ilgili. 10 yıllık araçlarını hurdaya verenler devletten 2 bin 500 Avro ikramiye aldıkları gibi araçlarının motor hacimlerine göre araç vergisinden de muaf tutuluyorlar.
Araç satışlarındaki artışı saman alevine benzeten uzmanlar, “Peki daha sonra ne olacak” diye soruyorlar.
KISA ÇALIŞMADAN ÖZEL VARDİYALARA
Alman otomobil fabrikalarında son altı aydır çok değişik çalışma modelleri gündemde. Kısa çalışmanın yanı sıra esnek çalışma modelleriyle üretimi yeniden düzenleyen tekel yönetimleri mümkün olan en az işçi sayısıyla en fazla üretimi yapmaya çalışıyorlar.
Küçük hacimli otomobillerin üretildiği bazı fabrikalarda kısa çalışmalar kaldırılmasının yanı sıra özel vardiyalar gündeme geldi. Volkswagen, Ford, Opel gibi şirketler, büyük motorlu araçların üretildiği ve motor bölümlerinin işçilerini kısa çalışmaya gönderirken diğer yanda küçük motorlu araçların üretildiği bölümlerde ücret kaşlığı olmadan fazla mesai yaptırıyorlar.
BİNLERCE İŞÇİ ATILDI, BİNLERCESİ DAHA ATILACAK
Otomobil piyasasında bu gelişmelerden ilk etkilenen kiralık ve sözleşmeli işçiler oldu. Ekim 2008’den bu yana kiralık işçilerin işine son verilirken Aralık 2008’den bu yana sözleşmeli işçilerin sözleşmeleri uzatılmadı.
Ancak otomobil sektöründeki işçi kıyımı bununla sınırlı kalmayacak. Nitekim birçok tekel yöneticisi, özellikle kısa çalışmanın uygulanmasıyla birlikte üretimdeki tasarruf potansiyelinin daha net ortaya çıktığı görüşünde.
Haftada iki veya üç gün çalıştırılan işçiler, fabrikada bulundukları günlerde neredeyse bir haftanın üretimini gerçekleştiriyorlar. Üretim bantlarını hızlandıran şirket yönetimleri, aynı zamanda işçileri ücret karşılığı olmadan fazla mesaiye kalmaya zorluyor. Bütün bunlara bakıldığında ise önümüzdeki aylarda otomobil sektöründe çok ciddi işten atmaların gündeme geleceği görülüyor. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Fon Tasarısı bakanlıklara gönderildi

SONRAKİ HABER

Sıcaklar ve çalışma temposu artıyor Demir çelik işçileri ‘yanıyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...