21 Temmuz 2009 00:00

O BURADA ÖLECEK

Adli Tıp Kurumu’nun aylardır tahliye edilmesi için rapor vermediği ve tam 30 kez midesinden ameliyat olan kanser hastası İsmet Ablak, tedavi gördüğü hastanenin bodrum katındaki ‘mahkum koğuşunda’ 18 Temmuz Cumartesi günü yaşamını yitirdi.

Paylaş

Adli Tıp Kurumu’nun aylardır tahliye edilmesi için rapor vermediği ve tam 30 kez midesinden ameliyat olan kanser hastası İsmet Ablak, tedavi gördüğü hastanenin bodrum katındaki ‘mahkum koğuşunda’ 18 Temmuz Cumartesi günü yaşamını yitirdi. Ablak’ın ‘güneş görmeyen, havalandırma sistemi olmayan’ bir koğuşta yaşamını yitirmesi, gözleri tedavi olmayı bekleyen ‘hasta mahkumlara’ çevirdi. O hasta mahkumlardan biri de Mardin M Tipi Cezaevi’nde çölyak hastalığına yakalanan Nesimi Kalkan. Kalkan, ailesinin tüm çabasına rağmen tedavi edilmiyor.
UĞRAŞMANIZA GEREK YOK
Üstelik bunun nedenini soran Nesimi Kalkan’ın kızına, cezaevi yetkililerinin verdiği cevap, ‘hasta mahkumlara’ neden gereken tedavinin uygulanmadığını gözler önüne seriyor. Yetkililere ‘Babam neden tedavi edilmiyor’ diye soran Beritan Kalkan’a, cezaevi yetkilileri; “Senin baban müebbet hapis cezası almış. O zaten burada ölecek. Onun için çok uğraşmanıza gerek yok” diye cevap verdi.
DİĞERLERİ GİBİ
Şırnak’ın Cizre ilçesinde 18 yıl önce ‘PKK yöneticisi’ olduğu gerekçesiyle tutuklanarak müebbet hapis cezasına çarptırılan ve halen Mardin M Tipi Cezaevi’nde tutulan Nesimi Kalkan’a, 4 yıl önce çölyak hastalığı teşhisi konuldu. İyileşmesi için sipariş üzeri getirilen katıksız yemekler cezaevi idaresi tarafından Kalkan’a verilmediği için sağlık durumu gün geçtikçe kötüye gidiyor. Tıpkı cezaevinde kansere yakalanan ve mahkum koğuşlarında ölümü bekleyen Erol Zavar, Güler Zere ve Samet Çelik gibi...
CUMHURBAŞKANI YANIT VERMEMİŞ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e babasının serbest bırakılarak tedavi görmesi için mektup yazan Beritan Kalkan, mektubuna cevap alamamış. Beritan Kalkan, ekonomik sıkıntılara rağmen babasının tedavisi için tüm kapıları çaldıklarını belirtiyor. Babasının hastalığının ölümcül olduğuna dikkat çeken Kalkan, babasını tedavi eden doktorun ‘Dışarıda tedavi olması gerek’ dediğini vurguluyor. Kalkan, “Babamın cezaevinden cenazesinin çıktığını görmek istemiyorum. Ben doğduğumdan beri cezaevinde” diyor. (MARDİN)
ÖNCEKİ HABER

BAŞYAZI

SONRAKİ HABER

Tütün, şeker, fındık tamam; sıra çayda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...