21 Temmuz 2009 00:00

Ne yerleşebiliyorlar ne de köye dönebiliyorlar

Zorunlu göç sonucunda 15 yıl önce Şırnak’tan Adana’nın Karataş ilçesine bağlı Tuzla beldesine gelerek kurdukları barakalarda yaşam mücadelesi veren yaklaşık 300 aile...

Paylaş

Zorunlu göç sonucunda 15 yıl önce Şırnak’tan Adana’nın Karataş ilçesine bağlı Tuzla beldesine gelerek kurdukları barakalarda yaşam mücadelesi veren yaklaşık 300 aile, gerekli koşullar yaratılmadığı için köylerine dönemedikleri gibi, ikametgahları olmadığı için sosyal haklardan da yararlanamıyor.
TARLA VE BAHÇELERDE ÇALIŞIYORLAR
15 yıl önce Şırnak’tan göç etmek zorunda kalanlar aileler, ilk yıllarda bez çadırlarda, sonraki yıllarda ise kamışlardan yaptıkları barakalarda yaşam mücadelesi veriyor. Yaz ve kış mevsimlerine göre iki bölüm olarak yapılan barakaların kış mevsimi için yapılan bölümünün içi naylon ile kapatılıp, ısı yalıtımı sağlanmış. Köylüler, Kapıköy’de bulunan meyve bahçelerinde ve sebze tarlalarında günlük 18 TL karşılığında çalışarak, geçimlerini sağlıyor.
Koruculuğu kabul etmedikleri için Şırnak’a göç ettiklerini ifade eden Ali Külter, “Şırnak merkeze göç ettik. Orada kömür ocaklarında çalışmaya başladık. Bir süre sonra ocak kapatıldı. Sonra buraya geldik” diye konuştu. Kaldıkları bölgede ev yapıp yerleşemedikleri için resmi kurumlarda yaşadıkları zorluklara dikkat çeken Külter, ikametgahlarını yaşadıkları bölgeye getiremedikleri için yeşil kart dahi alamadıklarını söyledi. İkametgah kağıdı lazım olduğunda Şırnak’tan almak istediklerini, ancak Şırnak’ta da kendilerine “İkametgahı oturduğunuz yerden alın” cevabının verildiğini ifade eden Külter, “Burada yapamıyoruz, Şırnak’ta değiliz, gitsek de alamıyoruz. Hiçbir şeyimiz yok” diye konuştu.
‘BİZ YURTSUZUZ’
İkametgahları olmadığı için birçok sosyal haktan mahrum kaldıklarını söyleyen Halil Katar, “Kaymakamlığa yeşil kart ve çocuklar için dağıtılan yardımlar için gittim. Yeşil kart için Şırnak’a yönlendirdiler. Orada da alamadık. Kısacası biz yurtsuzuz” diye konuştu. (Adana/DİHA)
Ersin Çelik
ÖNCEKİ HABER

Alevilerden pastaneye boykot çağrısı

SONRAKİ HABER

Parıltılı markanın yaratıcıları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...