21 Temmuz 2009 00:00

Korucu mağdurları İHD’ye başvurdu

Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesine bağlı Karaşeyh (Qeraşêx) köyü yaylasına çıkan ve 8 Temmuz’da Taşlıçay (Taşlîçay) ilçesine bağlı Tanyolu...

Paylaş

Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesine bağlı Karaşeyh (Qeraşêx) köyü yaylasına çıkan ve 8 Temmuz’da Taşlıçay (Taşlîçay) ilçesine bağlı Tanyolu (Ziyaret) ve Yaylacık (Şaxabet) köyü korucularının silahlı saldırısına uğrayan köylüler İHD Van Şubesi’ne başvurarak hukuki yardım talebinde bulundu. 7 saat süren ve şans eseri ölen ya da yaralananın olmadığı saldırı sonrasında can güvenliklerinin kalmadığını belirten köylüler, korucuların katliam yapmak istediklerini söylediler. Köylüler yeni bir Bilge köyü katliamı yaşanmasından endişeli.
‘YAYLALARI KİRALIYORLAR’
Saldırının yapıldığı köyün kendilerine ait olduğunu ve tapusunun bulunduğunu ifade eden köylülerden Mahmut Kaya, yaylanın 2001 ile 2008 yılları arasında askeri alan ilan edilerek gitmelerine izin verilmediğini söyledi. Yasağın bu sene kalktığını, ancak Tanyolu ve Yaylacık köyündeki korucuların yaylayı Koçerlere kiraladığını dile getiren Kaya, “Biz de bu duruma itiraz ettik ve yaylaya gittik. Bunun üzerine bize saldırdılar” dedi. Olayla ilgili karakol ve Kaymakamlığı bilgilendirmelerine rağmen, her hangi bir müdahalenin olmadığını söyleyen Mahmut Kaya, Mardin’in Mazıdağ ilçesine bağlı Bilge köyünde yaşanan katliam gibi, bir olayın yaşanabileceğini belirterek, yetkililerin biran önce bu sorunu çözmesini istedi. Korucuların devletin verdiği silahlarla kendilerine saldırıldığını kaydeden Kaya, “Devletin yasağı bitti diye sevinirken, devlet eliyle güç kazanan insanlar bize zulüm yapıyor. Bizi göçe zorluyorlar” dedi.
‘30 KORUCU ATEŞ AÇTI’
30 korucunun kendilerine silahla saldırdığını ve katliam yapmak istediklerini ifade eden İsa Aya ise, günlerdir korku içinde yaylada beklediklerini aktararak, “Korucular iz mermisiyle ateş açıp, sonra da pompalı tüfeklerle üzerimize saldırdılar. Bu korucular ellerine aldıkları silahlara güvenerek, topraklarımıza girmemizi engelliyorlar” dedi. Köylülerden İsmet Kaya, devletin eliyle güçlendirilen korucuların yıllardır bölgede terör estirdiğine dikkat çekerek, “Koruculuk sistemiyle silah verilen bu insanlar, yıllardır bölgede şiddet ve işkence uyguluyor. 2 yıl önce korucu arabasını çizdiği gerekçesiyle bir köyü toplayıp sıra dayağına çektiler ve akıl almaz işkenceler uyguladılar. Bu yıllardır devam ediyor ve kimsenin bu gidişata bir dur dediği yok. Ama biz her şeye rağmen yaylamızda kalmaya devam edeceğiz” dedi.
(Ağrı/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

ALBATROS

SONRAKİ HABER

İstanbul’da su zammı Meclis’e taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...