21 Temmuz 2009 00:00

JİTEM davası ikiye ayrıldı

Güneydoğu’da binlerce cinayete adı karışan ve uzun süre varlığı dahi reddedilen JİTEM davasında ilginç bir gelişme yaşandı.

Paylaş

Güneydoğu’da binlerce cinayete adı karışan ve uzun süre varlığı dahi reddedilen JİTEM davasında ilginç bir gelişme yaşandı. Askeri mahkemelerle ilgili yapılan yeni yasal düzenlemeye rağmen, asker sanıkların askeri mahkemede yargılanması kararlaştırıldı.
90’lı yıllarda işlenen 8 cinayetle ilgili dava ile ilgili savcılık 1992 yılında soruşturma başlattı. 1992 yılında başlatılan bu hazırlık soruşturmaları tam 13 yıl sürdü. Ve 2005 yılında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 8 dosyayı birleştirerek dava açtı. İkinci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava görevsizlik kararı verilerek askeri mahkemeye gönderildi.
Askeri Mahkeme ise, asker ve sivil sanıkları ayırarak 5 siville ilgili dosyayı yeniden Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi. Dosya 4 yıl boyunca askeri ve sivil mahkemeler arasında gidip geldi. Sonunda sivil sanıklarla ilgili dosyalara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nin bakmasına karar verildi.
Askeri mahkemedeki dosyanın akıbeti ise şöyle gelişti: 3 asker sanıkla ilgili dosyalar, yıllarca askeri mahkemeleri dolaştı.
Son olarak görevsizlik kararına yapılan itiraz nedeniyle dosyalar Askeri Yargıtay’a gitti. Askeri Yargıtay eksik soruşturma yapıldığı gerekçesiyle, görevsizlik kararını bozdu ve dosyaları bir kez daha Diyarbakır 7’Nci Kolordu Askeri Mahkemesine gönderdi. Askeri Yargıtay, soruşturmada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kriterlerine dikkat edilmesi uyarısında bulundu. Bu arada asker zanlılardan birinin dosyasının kaybolduğu da ortaya çıktı. Haklarında 8’er kez müebbet hapis cezası istenen 8 sanıktan 3’ünün askeri, 5’inin de sivil mahkemede yargılanması bekleniyor. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Temizöz ve Atak 11 Eylül’de yargı önüne çıkacak

SONRAKİ HABER

Hanefi Avcı, JİTEM’i 12 yıl önce de anlatmıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...