21 Temmuz 2009 00:00

GÜL, ÖLÜMLERE ORTAK OLUYOR

İnsan Hakları Derneği (İHD), cezaevlerinde sağlık sorunları nedeniyle yaşanan ölümlere dikkat çekerek,Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, “Sadece seyrediyorsunuz.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD), cezaevlerinde sağlık sorunları nedeniyle yaşanan ölümlere dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, “Sadece seyrediyorsunuz. Bu sessizliğinizle ölümlere ortak oluyorsunuz” diye tepki gösterdi. İHD yaptığı açıklamada, yılın başından beri cezaevlerinde Mehmet Elelçi, Gurbet Mete, Hasan Kert, Beşir Özer, Recep Çelik ve İsmet Ablak’ın hayatını kaybettiğini belirtti. Gül’ün, Necmettin Erbakan’ın hapis cezasını ‘sürekli hastalık’ nedeniyle kaldırdığını hatırlatan İHD, “Şimdi soruyoruz yetkili makamlara, sıra kimde?” dedi. Bir yandan ölümlere göz yumulurken diğer yandan Ergenekon davasındaki tahliyelere dikkat çeken İHD, yasaların herkese eşit uygulanmasını isteyerek, “Biz insan hakları savunucuları, özel af yetkisi bulunan Sayın Cumhurbaşkanı ve adalet bakanının bu ölümlere dur demelerini bekliyoruz” çağrısı yaptı.
19 TUTUKLU TAHLİYE BEKLİYOR
MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, hasta tutuklu veya hükümlülerin yaşam hakkının korunması gerektiğini dile getirdi. Bazı sanıkların devlet içindeki nüfuzlarının etkisiyle serbest bırakıldığına dikkat çeken İnsal, diğer insanları ölüme terk eden anlayıştan vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.
DTP Tunceli Milletvekili Şeraffetin Halis, Ergenekon sanıklarını bir bir tahliye ettiğini belirterek, kimi hasta tutuklu ve mahkumların ölüme mahkum ettiğini söyledi. Halis, cezaevlerinde ölüm sınırında bulunan 19 tutuklunun serbest bırakılması çağrısında bulundu.

AFFEDEBİLİR
Cumhurbaşkanı Gül isterse bütün ağır hastaların listesine ulaşır. Adalet Bakanlığı genelge yayınlayabilir. Ve hasta tutuklular kurtulabilir. Önceki Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 258 kişiyi affetmişti. İşte hasta tutuklulardan yalnızca birkaçı:
* Elbistan Cezaevi’nde 14 yıldır yatan Güler Zere, cezaevi koşullarından ötürü kansere yakalandı. Tahliye edilmediği için ölümü bekliyor.
* Sincan F Tipi’nde bulunan Erol Zavar, mesane kanseri. 30’a yakın ameliyat olan Zavar, 8 yıldır cezaevinde.
* Siirt Cezaevi’nde yatan İnayet Mete, 13 yıldır cezaevinde. Gözaltında gördüğü işkence nedeniyle 3 yılı felçli geçen Mete’nin, kalp hastalığı, bel ve boyun fıtığı, karaciğerde siroz, yüksek kolesterol, mide ülseri, hemoroit, kronik egzama gibi birçok rahatsızlığı bulunuyor.
* Abdul Samet Çelik, İzmir Kırıklar 2 No’lu F Tipi’nde kalan kan kanserli bir siyasi tutuklu. ‘Güvenlik gerekçesi ve asker yetersizliği’ neden gösterilip hastaneye götürülmeyen Çelik, Cumhurbaşkanlığı’na özel af talebinde bulundu.
* Siirt Cezaevi’nden hastalığı nedeniyle Diyarbakır Cezaevi’ne sevk edilen Aynur Epli, bağırsak kanseri. Hayati tehlikesi bulunan Epli de, birçok kez güvenlik gerekçesiyle tedaviye gönderilmedi.
* 16 yıldır tutuklu bulunan, 1997’de verem olan Menduh Kılıç, İzmir Kırıklar 1 No’lu F Tipi’nde yatıyor. Her iki akciğerinin de işlevi bitmek üzere olan ve ilaç tedavisine başlayan Kılıç, günde 35 ilaç içmek zorunda, ancak cezaevi yönetimi bunun intihar olduğunu söyleyerek ilaçları vermiyor. Bunun yanında Kılıç’ta bel ve boyun fıtığı rahatsızlığı da bulunuyor ve ‘Ancak felç ve sakat olursan tedaviye başlarız’ denilerek, tedaviye başlanmıyor. Ötanazi hakkını kullanmak isteyen Kılıç’ın talebine ret cevabı verildi.
ÖNCEKİ HABER

Kundaklamayla bellek silinir mi?

SONRAKİ HABER

Temizöz ve Atak 11 Eylül’de yargı önüne çıkacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...