22 Temmuz 2009 00:00

TRT artık böyle eleştirilecek!

Miraç Kandili gecesi yapılan yayınlardan biri, günlerdir tartışma konusu oldu. TRT’nin hedefe konduğu skandal, kanalın “Mescid-i Aksa’dan yayın yapacağız” diye duyurduğu halde...

Paylaş

Miraç Kandili gecesi yapılan yayınlardan biri, günlerdir tartışma konusu oldu. TRT’nin hedefe konduğu skandal, kanalın “Mescid-i Aksa’dan yayın yapacağız” diye duyurduğu halde, yine Kudüs’te bulunan “Kubbet’üs Sahra”dan yayın yapması...
TRT 1’in haftalar öncesinden izleyicilerine ‘tarihte ilk’ diyerek duyurduğu Mescid-i Aksa’dan Miraç Kandili canlı yayınının, aslında Mescid-i Aksa’ya epey yakın olan Kubbet’üs Sahra’dan yapıldığı ortaya çıktı. TRT’nin Miraç Kandili dolayısıyla yaptığı özel canlı yayında, birçok izleyici, Türkiye’de ilk defa bir yayın kuruluşunun Hz. Muhammed’in Miraç’a çıktığı mekân olan Mescid-i Aksa’dan canlı yayın gerçekleştirmesini bekliyordu. Günler öncesinden altyazılarla duyurulan program için İsrail, Filistin ile Ürdün’den izin alındığı savunuluyordu.
‘TARİHTE İLK’ DENDİ
TRT gece boyunca, İstanbul’da Eyüp Sultan Camii ve Kudüs’deki Mescid-i Aksa Camii’nden ortak yayın yaptığını söyledi. TRT’nin verdiği bilgilere göre, El Aksa’dan ortak yayın sırasında, caminin içine de LCD ekranlar kurularak, Eyüp Sultan’daki yayın da El Aksa’daki cemaate aktarıldı.
Ancak, canlı yayının başlangıcında önce Mescid-i Aksa görüntüleri gösterildi, ardından yayın Kubbet’üs Sahra’dan devam etti. Oysa, Kubbet’üs Sahra sıklıkla Mescid-i Aksa ile karıştırılan ancak aynı bahçede kadınların da ibadet edebilmeleri için yaptırılmış olan altın kubbeli başka bir mescit.
SON SKANDAL: YANLIŞ CAMİ!
Bu skandal, önce internet forumları ve e-posta gruplarında tartışma yarattı. Gazete ve televizyon kanalları da konuya eğildi. Milliyet gazetesi, birinci sayfasından “TRT’nin Mescid-i Aksa skandalı” başlığıyla duyurduğu bir haber verdi ve İstanbul Müftüsü’nun görüşüne yer verdi. Gazetenin haberine göre, TRT yetkilileri, “Kubbet’üs Sahra zaten Mescid-i Aksa’nın bir bölümü, o tarz gösterildi” dedi.
Bu gelişme, ilginç bir gerçeği hatırlatmış oldu. Önceki yıllarda TRT yayınlarına getirilen eleştiriler, emekçilerin eylemlerine yer vermemesi, hükümet partisine bolca yer ayırırken diğer partilere yer vermemesi gibi konularda yoğunlaşırken, artık, “yanlış cami” meselesinin skandal olarak gündeme gelmesi, dikkat çekti. (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Konuktu, transfer oldu

SONRAKİ HABER

Fener’e 2 sambacı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa