22 Temmuz 2009 00:00

DTP’den ‘yol haritası’ çağrısı

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Parti Meclisi’nden, Kürt sorununda, “Öcalan’ın açıklayacağı yol haritasının çözüme önemli katkı sunacağı” değerlendirmesi çıktı.

Paylaş

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Parti Meclisi’nden, Kürt sorununda, “Öcalan’ın açıklayacağı yol haritasının çözüme önemli katkı sunacağı” değerlendirmesi çıktı. PM ayrıca 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Diyarbakır’da 1 milyon kişi ile miting yapma kararını açıkladı.
18-19 Temmuz günlerinde PM’nin, 20 Temmuz’da da MYK’nın toplantısında alınan kararlar ve yapılan değerlendirmelerin duyurulduğu açıklamada, Türkiye’nin kritik bir süreçten geçtiğine vurgu yapılarak, “Uluslararası gelişmeler ve bölgesel enerji politikaları, Türkiye’nin hem dış hem de iç politikasını önemli ölçüde etkilemektedir. Son günlerde yeniden kamuoyu gündeminin ilk sıralarına yükselen Kürt sorununa ilişkin gelişmeler de bundan bağımsız olarak ele alınamaz” denildi. Açıklamada ayrıca, Kürt halkının ve tüm demokrasi güçlerinin verdiği mücadelenin, demokratik dönüşümün itici gücü olarak, Türkiye’yi bir değişim sürecine soktuğunu belirtildi. “Uzun vadede geri dönüşü olmayan, giderek demokratikleşmeye evrilen bir sürecin başladığı, bununla beraber hala değişime, demokratikleşmeye direnen güçler bulunduğu” kaydedilen açıklamada, “Bu bağlamda Kürt sorununda barışçıl demokratik çözümün olanakları olduğu kadar, ciddi riskler de bulunduğu” ifade edildi.
‘ÖCALAN DİKKATE ALINSIN’ ÇAĞRISI
Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun çözümüne dair tüm demokratik kesimleri dahil etme çabasında olduğu bir yol haritası hazırlığı içerisinde bulunduğu belirtilerek, bunun çözüm sürecine çok önemli bir katkıda bulunacağı ifade edildi.
Açıklamada, DTP’nin de kendi cephesinden tartışmalara katkı sunacağı, bildirildi.
PKK’nin eylemsizlik kararını 1 Eylül tarihine kadar uzatmasının, “Çatışmaların durması, ölümlerin yaşanmaması konusunda önemli bir fırsat yarattığı” ifade edilen açıklamada duyarlı tüm kesimlerin harekete geçmesinin, “Operasyonların durdurulması, fiili, gerçek ve kalıcı bir çatışmasızlık ortamının sağlanması ve sürecin ilerletilmesinde kilit rol oynayacağı” kaydedildi. Eğer ortada ‘iyi şeyler yapmak’ gibi bir niyet varsa, bu niyetin hayat bulması için, Öcalan’ın muhatap alınmasının zorunlu olduğu belirtilen açıklamada sürecin barışa doğru evrilmesi için DTP’nin önümüzdeki günlerde tüm demokratik kesimler, aydınlar, yazarlar, demokratik kitle örgütü temsilcileri ile görüşmeler yapıp, fikir alış verişinde bulunacağı ve herkesi ‘elini taşın altına koymaya’ çağıracağı belirtildi.
DİYARBAKIR’DA BÜYÜK BULUŞMA
1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, Diyarbakır’da 1 milyon kişinin hedeflendiği, kitlesel bir mitingle, Kürt halkının barış ve özgürlük konusundaki ısrarının bir kez daha gündeme getirileceği vurgulanan açıklamada, ekim ayında DTP genel kongresinin yapılacağı da duyuruldu.
Ankara’da yapılan son toplantıyla adını Demokrasi İçin Birlik Hareketi olarak değiştiren Çatı Parti Girişimi’ne de vurgu yapılan açıklamada, “DTP’nin, Demokrasi İçin Birlik Hareketi’nin gelişmesi, örgütlenerek demokratik bir seçenek haline gelmesi konusunda, daha aktif ve etkin bir çaba içerisinde olacağı” belirtildi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

UFUK

SONRAKİ HABER

Sendikasızlaştırmaya izin vermeyecekler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...