22 Temmuz 2009 00:00

HUKUK KÖŞESİ

SORU: Kimya sektöründe isim yapmış firmalarda orta derecede yöneticilik yaptıktan sonra emekli oldum.

Paylaş

SORU: Kimya sektöründe isim yapmış firmalarda orta derecede yöneticilik yaptıktan sonra emekli oldum. Hayat şartları emekliyken çalışmayı gerektirdiğinden, bahsi konu olan şirkete müdür olarak girdim. Başlangıçta araç, yakıt, otoyol geçiş ve yemek ücretleri verilirken işveren bunların hepsini keserek, maaşımı yarıya düşürdü. 9-10 aylık tazminatımı almam için ne yapmam gerekiyor. İşverenin mail ile yaptığı teklifte alacağım maaşın miktarı, otoyol, köprü, yemek ve otel ücretlerini ödeyeceklerine dair bir yazı var. Kredi almak için bankaya müracaat ettiğimde işverenin düzenlediği aldığım maaşı teyit eden bir belgede var ayrıca.

CEVAP: İşveren iş sözleşmesinin veya iş sözleşmesinin eki olan örneğin personel yönetmeliği gibi belgelerin esaslı unsurlarında bir değişikliği ancak işçinin yazılı onayı olması halinde yapabilmektedir. Bu durum İş Kanunu’nun 22. maddesinde de açık bir şekilde yer almaktadır. İşveren bu değişikliği işçiye yazılı olarak bildirmelidir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından da altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamamaktadır. İş sözleşmesinin esaslı unsurlarından biri de işçinin ücretidir. İşveren sizin ücretinizi size yazılı olarak bildirmeden ve siz de bu ücretinizdeki indirimi kabul etmediğiniz durumda ücretinizde kanunen indirim yapamaz.
Dolayısıyla işverenin yapmış olduğu indirim sizi bağlamamaktadır. Göndereceğiniz bir ihtarname ile alacağınız ücret farklarını talep edebilirsiniz. Veya bu alacak farkları için dava açabilirsiniz.
Ancak, sorunuzdan işverenin sizin iş sözleşmenizi feshedip etmediği anlaşılamamaktadır.
Eğer, siz, bu ücret indirimini kabul etmemeniz durumunda, işveren, değişikliğin geçerli bir nedene dayandığını veya fesih için başka bir geçerli nedenin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. Böyle bir fesih halinde size zaten tazminatlarınızı ödemek durumundadır. Yine bu durumda işe iade davası açmanız da olanaklıdır.
DEVRİM AVCI
ÖNCEKİ HABER

Üç genç bu yıl da anılacak

SONRAKİ HABER

Hedef tahtası olmak istemiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...