22 Temmuz 2009 00:00

Pazara çık demek kolay!

Ekonomik kriz her geçen gün daha çok hissedilir bir hal alıyor. Ekmeğe, suya ve elektriğe yapılan son zamlarla durumu iyice kötüleşen vatandaşa pazara çıkın deniyor ama ne pazara çıkan vatandaş durumdan memnun ne de pazar esnafı.

Paylaş

Ekonomik kriz her geçen gün daha çok hissedilir bir hal alıyor. Ekmeğe, suya ve elektriğe yapılan son zamlarla durumu iyice kötüleşen vatandaşa pazara çıkın deniyor ama ne pazara çıkan vatandaş durumdan memnun ne de pazar esnafı.
Bornova’nın en eski köylerinden birisi olan ama şimdi artık bir mahallesi olarak hizmet gören Naldöken’de pazar esnafıyla krizin kendilerini nasıl etkilediğine dair konuştuk.
Yıllardır zeytin satan Orhan Çıtak, zeytinin evde zaruri bir ihtiyaç olduğunu ama herkeste olduğu gibi kendi işinde de ciddi bir düşüşün olduğunu söylüyor. Aynı sorunları kendisinin de yaşadığını ekliyor elbise satan İhsan Çiftçi. “Satışlar 5- 6 aydan beri durdu. Bu durumun devam edeceğini de tahmin ediyoruz. Bırakın giysiyi insanlar zaruri ihtiyacını karşılayamıyor. Bir ışık da göremiyoruz. Bornova’da çarşıda haftada iki dükkan kapanıyor” diye ekliyor Çıtak.
Alışverişe çıkan Deniz Türkoğlu, aylardır işsiz olduğunu söylüyor. “Her şeyden yarım kilo alabiliyorum. 6 liralık alışveriş yapabildim cebimde 5 lira kaldı” diyen Türkoğlu, 300 lira işsizlik maaşıyla geçinmeye çalıştığını belirtiyor.
Fiyatlar yüksek olduğu için vatandaşın esnafı suçladığını anlatan Kaya adlı esnaf, “Kimse pazara gelmiyor. Gelse de 10 lirayla geliyor bisküviye nasıl sıra gelsin ki” diyor. “Milletvekiline aylık 10 milyar maaş yetmiyormuş, biz ne yapalım 300-400 milyon maaşla” diye tartışmaya katılıyor Zülküf Demir. Karşı tezgahtan “Abi durumlar çok kritik. Bu gidişle ben evde kalırım allahıma. Mobilya pahalı, beyaz eşya pahalı. Salatalığı 3 kilo 1 liraya satıyoruz ama kimse almıyor” diyor Nurullah.
Yumurtacı Yaşar Üzer de satışların yarı yarıya düşmesinden şikayetçi. “Millete pazara çıksınlar diyorlar ama 400 lira maaşın 300’ü kiraya gidiyor. Halk ne yapsın” diye konuşan Üzer, memleketin zenfinlerine bir şey olmadığını hatırlatıyor.
Elbiseci Galip Yılmaz ise şu sıralara suni bir iyileşme olduğunu ancak bunun da çabuk geçtiğini söylüyor (İzmir/EVRENSEL)
Deniz Çetin / Cemil Demirhan
ÖNCEKİ HABER

26 yıl sonra gelen mektup

SONRAKİ HABER

Halk HES’çilere kanmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...