22 Temmuz 2009 00:00

FACİAYA GÖTÜREN İHMALLER

AŞIRI yağışlar sonucu oluşan sel, Doğu Karadeniz illerinin sık sık yaşanıyor. Ancak, rutin hali olağanüstü hale çeviren ise, ihmaller. Bu ihmallerin insan hayatına kast eden örneklerinden biri, 15 Temmuz Çarşamba günü Artvin’in Şavşat ilçesinde yaşandı.

Paylaş

AŞIRI yağışlar sonucu oluşan sel, Doğu Karadeniz illerinin sık sık yaşanıyor. Ancak, rutin hali, olağanüstü hale çeviren ise, ihmaller. Bu ihmallerin insan hayatına kast eden örneklerinden biri, 15 Temmuz Çarşamba günü Artvin’in Şavşat ilçesinde yaşandı. Tigrat deresi mevkiinde meydana gelen selde, 5 kişi yaşamını yitirirken, çok sayıda ev de sular altında kaldı.
UCUZ ÇAKIL
Tigrat deresi üzerinde suyun arıtılmasını kolaylaştırmak ve su miktarını kontrol etmek için Devlet Su İşleri Müdürlüğü tarafından bentler kuruldu. Ancak, bentler Bayındırlık Bakanlığı’nın belirlediği 2 milyon lira maliyet yerine, 935 bin liraya ihale yoluyla yaptırıldı. İhaleyi alan şirketin, daha fazla kar elde etmek için bent yapımında ucuz çakıl kullandığı biliniyor.
ÇATLAKLAR KAPATILDI
Yöre halkından alınan bilgilere göre, selden birkaç gün önce bentler çatladı ve bu çatlarlar geceleri gizlice sıvayla kapatıldı. Şikâyetler ise dikkate bile alınmadı. Bentlerde su tutulmaya devam edildi ve 15 Temmuz günü, 5 kişinin ölümüne yol açan felaket oldu.
BAŞBAKAN: HERKES HADDİNİ BİLSİN
5 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketinin ardından açıklama yapan Başbakan Erdoğan, bentleri savunmuş ve “Herkes haddini bilecek” demişti. Erdoğan, “Bunlar bir bakıyorsunuz hemen başlıyorlar, ‘Efendim bentler gitti’ Onları bir yaşa da ondan sonra konuş. Gerçekleri göreceksin, haddini de bileceksin” diye konuşmuştu.
MAĞDURLARIN İSYANI
Artvin’in Şavşat ilçesinde geçtiğimiz Çarşamba günü meydana gelen selin mağdurları, sorumlu olanların yargılanmasını istedi. Geçtiğimiz çarşamba günü Şavşat’da, baraj bentlerinin aşırı yağış sonucu yıkılmasıyla meydana gelen selde, 5 kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda ev zarar görmüştü. Olayın ihmalden kaynaklandığını belirten Şavşat halkı, dün Kaymakamlık önünde açıklama yaptı. Eylemde mağdur aileler adına konuşan Mihriban Altuntaş, “Bakan ve başbakan bize haddimizi bilmemiz gerektiğini söylüyor. Bizim canımız yandı. Bir başsağlığı bile dilemeden bentleri savunuyorlar. Bu kadar da olmaz” dedi. (ARTVİN)
ÖNCEKİ HABER

Gençlerle Gönen’de buluşmak üzere

SONRAKİ HABER

BiR ALBAY DAHA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...