23 Temmuz 2009 00:00

21. yüzyılın en uzun güneş tutulması

Yirmi birinci yüzyılın en uzun süren güneş tutulması dünyanın en kalabalık iki ülkesi Çin ve Hindistan’da büyük halk toplulukları ve medya tarafından izlendi.

Paylaş

Yirmi birinci yüzyılın en uzun süren güneş tutulması dünyanın en kalabalık iki ülkesi Çin ve Hindistan’da büyük halk toplulukları ve medya tarafından izlendi. Bu iki ülkeden daha belirgin olarak izlenebilen güneş tutulması Hindistan’dan başlayarak, Nepal, Bhutan ve Myanmar üzerinden Çin’e geçerek sona erdi.
Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’deki Nehru Planetaryum’un da yüzlerce Hintli, öğrenci, bilim adamı ve gazeteci bu ender olayı gözlemledi. Muson mevsiminde olan Hindistan’da bulutlu hava güneşin net görünmesine biraz engel olsa da ülkenin büyük kısmında güneş tutulması izlenebildi.
Nehru Planetaryumu’nda toplanan öğrencilere güneş tutulmasını anlatan öğretmenler de öğrencileri ile bu ender olaya şahitlik etti. Delhili bayanlar güneşin tutulması sırasında Hindu inancına göre şarkılar söylediler. Bu doğa olayının aynı zamanda dini bir olay olduğuna inanan Hintliler kendilerine uğur getirmesi için dua ettiklerini dile getirdiler.
Uzay bilimleri ile ilgilenen Suraj Ahuja bu tecrübenin önemli bir tecrübe olduğu için sabah erken izlemeye geldiğini söyledi. Ahuja bu tür güneş tutulmalarının dünyada olduğu gibi insan psikolojisi üzerinde de etkisi olduğuna değindi.
6. sınıf öğrencisi Nidhi de sabahın erken saatlerinde güneş tutulmasını izlemeye gelenlerdendi. Nithi güneş tutulmasını izlerken çok heyecanlandığını ve kendisi için bir ilk tecrübe olduğunu, güneşin gözlerine zarar vermemesi için de filtre kullandığını söyledi. (CİHAN)
ÖNCEKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

SONRAKİ HABER

Mezarlıkta yıllarca babasının darağacını aradı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...