23 Temmuz 2009 00:00

Bankalara var yoksullara yok

ABD gibi ülkeler, batık bankalarını kurtarmak için 850 milyar dolar gibi kurtarma paketleri açıklarken diğer tarafta Birleşmiş Milletler (BM) yoksullukla mücadele için 5.5 milyar doları bulamıyor.

Paylaş

ABD gibi ülkeler, batık bankalarını kurtarmak için 850 milyar dolar gibi kurtarma paketleri açıklarken diğer tarafta Birleşmiş Milletler (BM) yoksullukla mücadele için 5.5 milyar doları bulamıyor. BM, bu yıl dünya genelinde yoksullukla mücadele için 5.5 milyar dolara daha ihtiyacı olduğunu açıkladı. BM Yardımlaşma Başkanı John Holmes, İsviçre’nin başkenti Cenevre’de yaptığı basın toplantısında hedeflenen rakamın 9-10 milyar dolar olduğunu ancak toplanan paranın henüz 4.6 milyar dolar olduğunu söyledi. BM’nin yoksullukla mücadele tasarısı kapsamında mültecilere barınak, gıda, su ve tıbbi destek gibi konular bulunuyor. Holmes, BM’nin yılın ilk yarısında henüz 4.6 milyar dolar toplayabildiğini, bu rakamın küresel ekonomik krize rağmen umut verici olduğunu, ancak aynı ekonomik krizden dolayı daha fazla insanın fakirleştiğini ve yeni krizlerin de ortaya çıkmasıyla yardıma ihtiyacın daha da arttığını söyledi.
KRİZ DE İKLİM DE FAKİRLERİ VURDU
Holmes, ekonomik krizin fakirleri daha çok etkilediğini söyleyen Holmes, yardımların daha da artacağından umutlu olduğunu söyledi.
BM raporlarına göre, tarımsal üretim üzerindeki etkileri nedeniyle küresel iklim değişimi de, en çok, en fakir ülkelerin oluşturduğu Afrika’yı vuruyor. İklim değişimi ve iç savaşlar Sudan, Congo, Zimbabwe ve Somali gibi Afrika ülkelerini fakirlik konusunda daha da aşağılara itti.
Dünya Açlık Raporu’nun hazırlayıcısı Eric Muno, dünya genelinde fakirlerin daha fazla ve acil yardıma ihtiyaçları olduğunu söyledi. Muno, “İnsanları fakirliğe iten yapısal sorunları ele almamız için uzun vadede işe yaracak yöntemlere ihtiyacımız var” dedi. Muno, tarımsal üretime ve kırsal altyapıyı destekleyecek yatırımlara geri dönmenin kesinlikle gerekli olduğunu söyledi.
ABD’DEN PAKİSTAN’A 45 MİLYON DOLAR
Bu arada Afganistan’daki savaşı Pakistan’a da taşıyan ABD, ülkedeki savaş nedeniyle yerlerinden ayrılmak zorunda kalan mülteciler için 45 milyon dolar daha vereceğini açıkladı.
The Daily News gazetesinin haberine göre, ABD’nin Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke, Pakistan’daki yerli mültecilerin durumunu değerlendirmek üzere önceki gün başkent İslamabad’a gitti.
Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani görüşen Holbrooke, yaptığı açıklamada, ‘Çatışmalarda yağmalanan ya da yıkılan evlerine dönmeye çalışan insanlara yardımın gerekli olduğunu’ söyledi.
ABD destekli Pakistan ordusunun ülkenin kuzeyinde Taliban’a karşı başlattığı operasyonlar nedeniyle 2 milyondan fazla kişi evlerinden ayrılmak zorunda kalmıştı.
Savaşın neden olduğu yıkım göz önünde bulundurulduğunda yapılan bu tür yardımların pek de bir şey ifade etmediği görünüyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ABD yeniden Asya’ya yöneldi

SONRAKİ HABER

ABD’de iğneyle bininci idam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...