23 Temmuz 2009 00:00

Çin: Uygurlar bağımsızlık istiyor

Çin yönetimi, 5 Temmuz’da Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde patlak veren ve resmi rakamlara göre 197 kişinin ölümüne neden olan şiddet olaylarının asıl nedeninin, bölgenin bağımsızlığı ile ilgili olduğu görüşünde.

Paylaş

Çin yönetimi, 5 Temmuz’da Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde patlak veren ve resmi rakamlara göre 197 kişinin ölümüne neden olan şiddet olaylarının asıl nedeninin, bölgenin bağımsızlığı ile ilgili olduğu görüşünde. Devlet Etnik İşler Komisyonu’ndan sorumlu Bakan Yardımcısı Wu Shimin, Pekin’de düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, ayaklananların amacının bölgenin bağımsızlığı olduğunu ancak bunun kesinlikle gerçekleşmeyeceğini söyledi. Wu, “Ancak Sincan’daki ve diğer bölgelerdeki etnik grupların problemlerini çözmek için makul isteklerini yerine getirmeye devam edeceğiz” dedi. Wu, olayların nedeninin Çin’in etnik politikası ya da etnik gruplar arasındaki ilişkilerle alakası olmadığını, olayların ‘üç şer güç’ (terörizm, ayrılıkçılık ve aşırı dincilik) tarafından yurtiçi ve dışında organize edildiğini söyledi. Farklı etnik gruplar arasında dilde, geleneklerde ve dinde artan etkileşimin bazı çatışma ve anlaşmazlıklara neden olduğunu kabul eden Wu, bu problemlerin zamanında ve uygun bir yolla çözüldüğünü savundu. Wu, Urumçi olayları nedeniyle etnik bölgelerden yetkili alınmaması söylemlerine de karşı çıktı.
Çin’deki 5 özerk bölge, 30 özerk il ve 120 özerk ilçedeki yönetici başkanlarının hepsi etnik gruplardan oluşuyor, başkanlar görev yaptıkları yerdeki Çin Komünist Parti (ÇKP) Sekreteri’ne karşı sorumlu bulunuyor ve yetkisi ÇKP sekreterini aşamıyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

AVRUPA GERÇEĞİ

SONRAKİ HABER

ABD yeniden Asya’ya yöneldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...