23 Temmuz 2009 00:00

TARTIŞMALARIN ORTASINDA FINDIK 3

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker “Fındık Stratejisi” diye yaptığı açıklamada, TMO’nun 2009 yılı için fındık alımı yapmayacağını, ve fındıkta fiyat açıklaması yapmayacağını söyledi.

Paylaş

Stratejiye Samsunlu üretici de tepkili!
Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker “Fındık Stratejisi” diye yaptığı açıklamada, TMO’nun 2009 yılı için fındık alımı yapmayacağını, ve fındıkta fiyat açıklaması yapmayacağını söyledi.
Bakanın açıklaması devletin fındık üzerinden elini çekmesi, fındığın ve fındık üreticilerinin serbest piyasanın kucağına düşmesi anlamına geliyordu. Bu açıklamadan sonra tüccarlar fiyatları hemen düşürdü.
Yeni ‘Fındık stratejisine karşı bir çok kesim sesini yükseltmeye başladı.
‘SORUN ÜRETİCİLERİN ÖRGÜTSÜZLÜĞܒ
Bakanın açıklamasında şaşılacak bir şeyin olmadığını söyleyen Tüm-Köy-Sen Çarşamba Şube Başkanı Necip Altıntaş, tarımı yok etmek üzere politikalar hazırlayan AKP’nin ve daha önceki hükümetlerin ilk iş olarak tarım ve üretici birliklerini ortadan kaldırmakla işe başladıklarını vurguladı. Altıntaş, AKP’nin son hamlesinin fındığa son darbenin indirilmesi olduğunu söyledi. Üreticilerin örgütleneceği birliklerin yeniden kurulması gerektiğini belirten Altıntaş, bu şekilde fındığa yönelik saldırıların önlenebileceğini belirtti. Birlik yasası için üreticinin alanlara çıkması gerektiğini dile getiren Altıntaş, tüm Karadeniz kıyısında üreticilerin fındık fiyatlarına birlikte tepki göstermesi gerektiğini belirtti.
Bakanlığın üreticileri yüzüstü bıraktığını söyleyen Altıntaş, “Şuan yaşanan sorunları yaşayacağımızı tahmin ediyorduk. Köylülerin sendika çatısı altında birleşmeleri gerekiyor, güç kimde ise kanun odur! Biz Üretici Köylüler Sendikası olarak, ziraat odalarına, muhtarlar derneğine ve ilgili her kişi ve kuruma sesleniyoruz, gelin güçlerimizi birleştirelim” diyekonuştu.
DEVLET ÜRETİCİLERE DESTEK SAĞLAMALI
Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör ise Bakanın açıklamasının üreticileri birbirine düşürme amacı taşıdığını söyledi. Devletin desteği olmadan üreticilerin yoksulluğa mahkum edileceğini anlatan Güngör, üreticiye verilen desteğin devam etmesi gerektiği görüşünde. 2006 yılını hatırlatan Güngör, “2006 yılında TMO fındık almasaydı, tüccar fındığı 1 TL ye kapatacaktı. Tüm Avrupa ülkelerinde tarıma yüzde 40’lara varan destek varken, AB bize destekleri sıfırlayın diyor. Tüm ürünler desteklenmelidir” diyerek tepkisini dile getirdi. Yanlış tarım politikaları sonucu üreticilerin bugüne kadar ne ektiyse zarar ettiğini söyleyen Güngör, alternatif ürünün de çare olamayacağını ifade etti. Güngör, 2006’da olduğu gibi bu soruna da sessiz kalmayacaklarını ifade etti.


MUHTARLAR MÜCADELEDEN YANA
Veysel Oduncu (Çarşamba Muhtarlar Derneği Başkanı): Yüzde 6 eğimin altındaki arazilerde fındık sökümü için 3 yıl süre ile dönüm başına 600 TL verileceğini açıkladı. 120 köyün, 70’i ovadadır, bu ovada baş ürün fındıktır, diğer ürünler para etmiyor, Köylünün Tarım müdürlüğünde Çiftçi Kayıt Sistemi’nde kaydı var, ürünü bu kayıtlara göre üretiyor. Devlet fiyat açıklamayacak, almayacak, o zaman kim alacak? Piyasa kim, 3-5 tüccar. Tüccar kendi kârını düşünür. Devlet üreticinin yanında olmalı, alternatif ürün diyorsa, nereye ne ekilmeli, fiyatı ne olmalı açıklamalıdır. Biz tüm muhtarlar olarak kesinlikle bu uygulamayı kabul etmeyeceğiz, ne gerekiyorsa yapacağız.
İlhami Önal (Gökçeli Köyü Eski Muhtarı-Üretici): Köylüyü düşünen yok, milletvekilleri kendini düşünüyor. Tüccara kaldıysak, ‘vay başımıza gelene’. Tüccar üreticiye iyi rüya görmez. Fiyatı kendi çıkarına tespit eder. Düz arazide fındık söksek, yerine ne dikeceğiz? Alternatif ürünün de geleceği yok. Devlet öncülük etmeli üreticiye, destek sunmalı. Üreticiler olarak birleşmeli, kooperatif kurmalı, derdimizi kendimiz çözmeliyiz.
Devlet, halkı sindiriyor. Biz 2006’da Çarşamba’da fındık mitingi yaptık. Her türlü engelle karşılaştık, ama bir olmaktan başka çare yok. İşçileri, memurları haklarını istedikleri için hangi muameleye tuttuklarını her gün televizyonlardan izliyoruz. Ama yine de memur ve işçiler bazı haklarına kavuşuyorlar. Fındıkta çok büyük bir sömürü var. Dış piyasada para ediyor, ama ne hikmetse bizde para etmiyor. Birileri bir oyun oynuyor, hükümet de işin içinde.


‘ESNAF-ÜRETİCİ BİRLİKTE MÜCADELE ETMELİ’
Metin Gençtomurcuk (Esnaf): Bakanın açıklaması köylüyü zora sokmaktır. Ben çay ocağı çalıştırıyorum. Buraya köylüler gelir, köylünün ürünü para etmezse esnaf da aç kalır. Bu duruma karşı esnaf ve üretici herkes birlik olmalıdır. Her geçen gün durumumuz kötüye gidiyor, bizim dünyamız ayrı, başbakanın ayrı.
Recep Keleş (Esnaf): AKP 7 yıldır köylüye hizmet getirmedi. Fındıkçıyı da, herkesi de perişan ettiler. Alternatif ürün para etmiyor ki. Fındık sökülürse köylüye yazık olur. Devlet, köylüsüne 2. sınıf insan muamelesi yapıyor. AKP’nin yaptıkları ortada iken, AKP’nin kulağını çekemedik. İşimiz Allah’a kaldı. Fındığı FİSKOBİRLİK’e teslim etsinler, bu iş çözülür. Yoksa tüccar kendi işine geldiği gibi çözecek.
Selami Yiğit(Demircili köyü-Esnaf): Ben 3-4 ton fındık yapıyorum. Bunun yanında kasaplık da yapıyorum ancak geçiniyorum. Fındık ‘sökülecek’ deniyor. Arazimizde başka ürün yetişmez ki. Olsa bile onlara da fiyat vermiyorlar. Bu açıklamayı kabul etmiyorum, bu duruma karşı mücadele etmemiz şart.
Murat Saraç (Esnaf): Üretici kaybederse, esnafta kaybeder. Hep birlikte açıklanan bu kararı geri aldırmak için alanlara çıkmalı, protesto etmeliyiz.


ÜRETİCİLER HAKLARINI İSTİYORLAR
Osman Ercan (Gökçeçakmak Köyü-Üretici): Üretici olarak zor durumdayım. Birlik olmamız lazım, ama o da çok zor. Herkes bir ekmeğin peşine düşmüş. Tüccarın eline düşersek fındık para etmez. Önce FİSKOBİRLİK, sonra TMO bir fiyat açıklıyordu. Tüccar bu fiyatın altına inemiyordu. AKP Hükümeti ilk önce FİSKOBİRLİK’i devre dışı bıraktı, şimdi de TMO’yu kenara çekerek bize yapacağını yaptı. Üreticiyi tüccara boğduracak. Biz üreticilerin bizden başka dostu olmadığını gördük, birleşmekten başka çaremiz kalmadı.
Muammer Hacıoğlu (Koldere Köyü-Üretici): Bakanın açıklaması iyi bir açıklama değil. Köylü ne yapacak? Devletin fiyat açıklaması lazım. Tüccar düşük fiyat açıklarsa biz bu tüccarı dövsek ne olacak? Alternatif ürün uygulamasında geçerli olmaz, çünkü hiçbir ürün para etmiyor. Üründe devlet desteği şart.
Hüsnü Çöl (Değincek Köyü-Üretici): Tüccarın eline kalırsak tamamen biteriz. Hiçbir ürün para etmiyor, araziye uygun ürün üretilmesi gerekiyor. Düz arazide fındık sökülmesi lazım, düz arazide her şey olur, ama alternatif ürüne de devlet garantisi ve desteği olması şart. Ben AKP’ye oy verdim, ama durum bu. Bu işin tek çaresi var, tüm üreticiler birleşip Meclis’e gitmeliyiz.
Mustafa Çakır(Selimiye Köyü-Üretici): Bakanın yerinde olsam böyle bir açıklama yapmazdım. AKP 7 yıldır halk için bir şey yapmadı. 10 ton fındık üretiyorum. 18-20 bin lira geçiyor elime. Onu da tüccar elimden alıyor. Köylünün dostu yok, tek çare kooperatif, sendikada birleşmek. Ancak birleşirsek haklarımızı alabiliriz.
Nuh Kocaman (Ustacalı Köyü-Üretici): Çarşamba köylüsünü ayakta tutan fındıktır. Alternatif ürünü eksek de para etmiyor. Çoğu arazimizde sulama yapamıyoruz. Sebze, hal komisyoncularının elinde, masraflarımızı dahi alamıyoruz. Fındık temel ürünümüz, kim ne yapacaksa fındık için yapmalı. Fındık sökülürse bu Çarşambalılar için büyük bir cenazedir. Bizler bir araya gelip ülkeyi yönetenlerden hakkımızı istemeliyiz.
(BİTTİ)
Coşkun Özbucak - Sait Kocaman - Orhan Kara
ÖNCEKİ HABER

Emeklilerden hükümete toplusözleşme çağrısı

SONRAKİ HABER

Tüketiciler Birliği’nden ÖTV’ye yapılan zamma tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...