23 Temmuz 2009 00:00

Yeşilkent değil susuz kent

Belediye tarafından “Türkiye’nin Parlayan Yıldızı” olduğu söylenen Avcılar’da yolu, suyu ve altyapısı olmayan bir mahalle Yeşilkent.

Paylaş

Belediye tarafından “Türkiye’nin Parlayan Yıldızı” olduğu söylenen Avcılar’da yolu, suyu ve altyapısı olmayan bir mahalle Yeşilkent.
Adına aldanıp da yaşayanların huzur içinde olduğuna kanmayın. Yeşilkent’e girdiğinizde sizi ilk karşılayan bozuk yollar, ıslah edilmeyen derenin kokusu, evlerde akmayan sular... Bazı sokaklarında elektrik direkleri de bulunmuyor. Yeşilkent’de tam 53 bin 300 kişi yaşıyor. Bir taraftan altyapı sorunlarıyla boğuşan mahallelilerin dört bir yanını işsizlik ve yoksulluk sarmış.
EN BÜYÜK SORUN SU
Yeşilkent’eki alt yapıyı mahallelinin yaptırdığını anlatan İsa Düz, mahalle esnaflarından. “Sorunların çözümü için Avcılar Belediyesi’ne gittiğimizde sorumlunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi olduğunu söylüyorlar. Büyükşehir Belediyesi’ne gittiğimizde de sorumlu Avcılar Belediyesi olduğunu söylüyorlar” diyen Düz, yaklaşık 20 yıl bu koşullarda yaşadıklarını ifade ediyor. “Beyannameleri veriyoruz, geçmişe dönük vergileri de cezalı alıyorlar ancak hizmete geldiğinde kimse hizmetten söz etmiyor” diyen Düz, Yeşilkent’in tapulu bir bölge olmasına rağmen imara açılmadığına dikkat çekiyor.
Mahalle sakinlerinden Aslan Güler emekli devlet memuru. İSKİ’ye, Belediyeye, Büyükşehir’e defalarca dilekçe vermesine rağmen sorunlarının çözülmediğini söylüyor Güler. “Mahalleyi pislik götürüyor. Yetkililer ilaçlama dahi yapmıyorlar. Cenazemiz vardı, oradan geldim su olmadığından banyo dahi yapamıyorum” diyen Güler, yetkilileri görevlerini yapmaya çağırdı.
EN ÇOK KADINLAR ETKİLENİYOR
Su sorunundan en çok kadınlar etkileniyor. İşte o kadınlardan biri Nergiz Terekeme. “Elektrik, su ve kanalizasyon gibi alt yapıları kendimiz yaptırdık” diyen Terekeme, su aboneliklerini cezalı olarak yaptırdıklarını vurguluyor. Akmayan sular yüzünden makinelerinin bozulduğunu belirten Terekeme, “Bazen gece 3’e kadar bekliyoruz ki suyun en az kullanıldığı zaman da su alabilelim diye. Elektrik aboneliklerimizi yaptırdık ama sokağımızda elektrik direkleri dahi yok. Mahalle karanlık içinde. Etrafımız sineklerle böceklerle doldu. Belediye böcek ilaçlamayı bile insanlara çok görüyor. Seçim sürecinde herkes kapımızı çalıyordu, seçim bitti yanımıza uğrayan kimseler olmuyor. Sorunlarımız için başvurmadığımız hiçbir yer kalmadı, bize insan muamelesi yapsınlar diyerek tepkisini dile getiriyor” dedi.


10 BİN ÖĞRENCİYE 2 OKUL
Mahallede kayıtlı 10 bin ilköğretim öğrencisi olduğunu belirten Yeşilkent Mahalle Muhtarı Hasan Sedef, Yeşilkent’de ise 2 ilköğretim okulu olduğuna dikkat çekiyor. Sınıfların 70-75 kişilik olduğunu dile getiren Sedef, lise olmadığından gençlerin başka semtlerdeki liselerde okumak zorunda kaldığını anlattı. “Sorunlarımızın başında imar sorunu yer alıyor. İnsanların tapuları olmasına rağmen bölgemiz imara açık bir bölge olarak gözükmüyor” diyen Sedef, evlerin de yüzde 40’ında su olmadığını kaydetti.
Mahallede yaşayanların yüzde 60’ının işsiz olduğunu belirten Sedef, her gün 50’nin üzerinde insanın fakirlik kağıdı için başvurduğuna dikkat çekti. Sedef, “İnsanlara erzak dağıtacaklarına işyeri açsalar insanlar için daha faydalı olurlar” dedi.
(İstanbul/EVRENSEL)
Sinan Ceviz - Erkan Sarıoğlu
ÖNCEKİ HABER

Kadifekaleliler tecrit edilmek isteniyor

SONRAKİ HABER

JÎN Û JİN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...