23 Temmuz 2009 00:00

Kadifekaleliler tecrit edilmek isteniyor

İzmir’in Konak ilçesine bağlı Kadifekale semtinde bulunan sekiz mahalle Bakanlar Kurulu kararıyla “Afete Maruz Bölge” ilan edildi. 1968 konut için 20 Temmuz 2006 tarihinde kamulaştırma kararı alınmıştı.

Paylaş

İzmir’in Konak ilçesine bağlı Kadifekale semtinde bulunan sekiz mahalle Bakanlar Kurulu kararıyla “Afete Maruz Bölge” ilan edildi. 1968 konut için 20 Temmuz 2006 tarihinde kamulaştırma kararı alınmıştı.
Kadifekale sakinlerinin başka bir yere yerleştirilmesi için Uzundere’de TOKİ’ye 3080 konut yaptırıldı. Ancak yıkılacak evlerin karşılığında 4 ila 15 bin TL arasında para verildiği, TOKİ’nin konutlarının kabul edilmesi durumunda da mahallelilerin 15 yıl borç ödemek zorunda kalacağı belirtiliyor. TOKİ konutlarının sağlam olmadığını düşünen Kadifekaleliler, mahrumiyet bölgesi olarak adlandırılan şehrin kilometrelerce uzağına gitmek istemiyor.
SORUN ÇOK
Şu an kimsenin yaşamadığı konutlarda TOKİ’nin diğer illerdeki konutlarında olduğu gibi çok sayıda sorun bulunuyor. Duvarlarda çatlaklıklar bulunurken, odaların büyük kısmında tuğla yerine kalıp şekilde kırılabilen “alçıpan” adı verilen kağıt kaplamalı alçı tabaka kullanılmış. Binaların temellerinde, yer ve binanın ayrılacağı şekilde çatlaklıklar oluşmuş ve bu çatlaklıkları kamufle etmek için de dolgu yapılmış. 55–60 metrekarelik daireler, iki kişilik bir aileye bile dar gelirken en az 5 çocuğu olan kalabalık ailelerin bu evlere nasıl sığacağı tartışma konusu oldu. Evlerin sağlam olmadığını ve bu evlerin ihtiyaçlarını karşılamadığını belirten Kaleliler İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne de tepkili
Ali Gergin, “Benim evim için verilen 8 bin 5 yüz TL parayı mecburen kabul ettim. Biz aile olarak 8 kişiyiz. Bize verdikleri evler çok küçük. Buna rağmen ben 10 bin TL peşinat verdim TOKİ’nin evlerine ve 15 yıl da borçlandım. Çadırda yaşamaktan iyidir diye düşündük” dedi.
‘TAKSİTLERİ NASIL ÖDEYELİM?’
46 yıl önce Mardin’den göç ederek İzmir’e yerleştiklerini belirten 64 yaşındaki Osman Kartal ise, “Benim evime karşılık 7 bin 5 yüz TL verdiler. Ben o parayı kabul etmedim ve dava açtım. TOKİ’ye yaptırılan evleri de kabul etmedik. Çünkü evler hem çok küçük hem de bizi borçlandırıyorlar. Benim maaşım yok, gelirim yok. Ben nasıl ödeyeceğim taksitleri?” diye konuştu
Kadifekale sakini Naif Bağatur ise, “Bizi önce Mardin’den buraya kovdular. Şimdi de buradan İzmir’in dışında bir yere taşımak istiyorlar” diye tepki göstererek, Kadifekale’nin yıkılmasının altında yatan asıl sebebin Kürtleri mağdur etmek olduğunu iddia etti.
‘BAŞKA YOL BIRAKMIYORLAR’
Kadifekale meydanında market işleten Tahir Pala da, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne seslenerek, “Benim işyerime karşılık bana 4 bin TL para verdiniz. Bu parayla biz ne yapabiliriz? Benim iki tane üniversite okuyan kızım var. Açık açık söylüyorum; bizi suça teşvik ediyorsunuz. Biz de bundan sonra çalarak, çırparak yaşamayı öğreneceğiz. Ben 50 yaşındayım. Bu saatten sonra bana üçkağıtçılığın yolunu gösterdiniz” diyerek, tepki gösterdi. (İzmir/EVRENSEL)
Ali Kavak
ÖNCEKİ HABER

Dereler taşınca evler sular altında kaldı

SONRAKİ HABER

Yeşilkent değil susuz kent

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...