23 Temmuz 2009 00:00

Cezaevlerinde çifte standart

İnsan hakları savunucuları, ağır hasta olan siyasi tutuklu ve hükümlülere karşı devletin duyarsızlığa tepki göstererek, ağır hasta olan 19 siyasi tutuklu ve hükümlünün serbest bırakılmasını istedi.

Paylaş

İnsan hakları savunucuları, ağır hasta olan siyasi tutuklu ve hükümlülere karşı devletin duyarsızlığa tepki göstererek, ağır hasta olan 19 siyasi tutuklu ve hükümlünün serbest bırakılmasını istedi. İHD üyeleri çeşitli illerde yaptıkları eylemlerle, siyasi tutuklu ve hükümlüler ölüme terk edilirken Ergenekon davası sanıklarının sağlık gerekçesiyle tahliye edilmelerine “Çifte standart” dediler.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nin çağrısıyla Adalet Bakanlığı ek binası önünde bir araya gelen insan hakları savunucuları cezaevlerinde yaşanan ölümlere dikkat çektiler. “Hasta Tutuklular Serbest Bırakılsın” pankartı taşıyan İHD üyelerine EMEP, SDP, ÖDP ve DTP yöneticileri, DTP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, SES, 78’liler Girişimi ve kitle örgütü temsilcileri de destek verdi.
19 KİŞİ ÖLÜM SINIRINDA
Burada konuşan İHD Ankara Şube Başkanı Gökçe Otlu, 2008 yılında hazırladıkları rapora göre cezaevlerinde 37 tutuklu ve hükümlünün; 2009 yılının başından beri ise Mustafa Elçi, Gurbet Mete, Hasan Kert, Beşir Özer, Recep Çelik ve son olarak da İsmet Ablak’ın yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Şu an cezaevlerinde ağır hasta durumunda 19 siyasi tutuklu ve hükümlü bulunduğunu belirten Otlu, bu 19 kişinin bir an önce serbest bırakılmasını istedi. Otlu, Adalet Bakanlığı’na seslenerek “Bu tutuklu ve hükümlüler için yarın çok geç olduğunda meydana gelecek ölümlerden sorumlu olacağınızı bir kez daha hatırlatıyoruz” dedi.
ÖLÜMLERE TANIK OLMAYALIM
Eylemlerden biri de İstanbul’da Galatasaray Lisesi önünde gerçekleşti. Açıklamayı okuyan İHD yöneticisi Ali Gök, “Cezaevleri ölüm evlerine dönüştü” dedi. Ağır hasta olan siyasi tutuklulara ve hükümlülere karşı bir duyarsızlık söz konusuyken İbrahim Şahin, Necmettin Erbakan, Arif Doğan ve Ergenekon tutuklusu paşaların tahliye edilmesine dikkat çekti.
İHD Malatya Şubesi özel af yetkisi bulunan Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanlığını ölümleri durdurmaya çağırdı. Şube binasında yapan açıklamaya Malatya’daki kitle örgütleri, sendika ve siyasi partiler de destek verdi.
Adana’da kitle örgütleri bir araya gelerek cezaevlerindeki hasta tutuklu ve hükümlülerin serbest bırakılmasını istediler. İHD binası önünde bir araya gelen İHD, KESK, Tuhay-Der, DTP, EMEP, ESP, ÇHKM, DİP, DHP ve TAYAD üyeleri, hasta tutukluların çığlığının duyulmasını istedi.


GÜLER ZERE ÖLMESİN
Mersin’de, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TAYAD) üyeleri, 14 yıldır tutuklu olduğu cezaevinde kanserle savaşan Güler Zere’nin tedavisinin dışarıda yapılması talebiyle oturma eylemi yaptı. TAYAD’lı aileler Güler’in derhal serbest bırakılarak, tedavisinin dışarıda yapılmasını talep etti.
Grup adına konuşan Hasan Biber, hapishanelerde insanların öldürülmeye devam ettiğini ifade ederek, “Güler Zere, adli tıbbın raporuyla tecritte öldürülmek isteniyor” dedi. Bu arada, Güler Zere’nin serbest bırakılması için başlatılan imza kampanyası da devam ediyor. (Mersin/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Sigara bahane, beleş şahane

SONRAKİ HABER

‘Başbakan yargılanmalı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa