24 Temmuz 2009 00:00

Aileler: Sorumlular yargılansın

Bolu Tugayı ve Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı askerlerce Yüksekova ilçesine bağlı Ağaçlı (Aylava) köyünde 1995 yılında düzenlenen baskında...

Paylaş

Bolu Tugayı ve Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı askerlerce Yüksekova ilçesine bağlı Ağaçlı (Aylava) köyünde 1995 yılında düzenlenen baskında gözaltına alındıktan sonra kendilerinden haber alınamayan üç köylünün aileleri, yeniden yargıya başvurmaya hazırlanıyor. Aileler, Derecik’teki kazıların ardından, yakınlarının gömüldüğü yerin bulunması ve faillerin yargılanması için suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.
Bolu Tugayı ile Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı’na bağlı askerlerce Ağaçlı köyüne 1995 yılında düzenlenen baskında gözaltına alındıktan sonra kendilerinden bir daha haber alınamayan Abdulkerim Yurtsever, Mikdat Özeken ile Münir Sarıtaş’ın aileleri, Yüksekova Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor. Olay sırasında kaybedilen Abdulkerim Yurtsever’in oğlu Haci Sabri Yurtsever, babası ve diğer 2 kişinin Yüksekova İlçe Jandarma Taburu’nun içinde gömüldüğünü belirterek, köye yapılan baskından sonra babasının da içinde olduğu 3 köylüden bir daha haber alamadıklarını kaydetti. Olayın şahitlerinin olmasına karşın babasının askerler tarafından alındığınn kabul edilmediğini söyleyen Yurtsever, tüm resmi başvurularına rağmen dosyanın kapatıldığını belirtti. Yurtsever, davayı AİHM’e götürdüklerini kaydetti.
YARBAY, OLAYI DOĞRULAMIŞTI
Yarbay Kamber’in olaydan 6 yıl sonra Van Cumhuriyet Savcılığı’na dilekçe vererek, 3 kişinin tabura getirildiğini doğruladığını hatırlatan Yurtsever,”Komutanın şoförü ya da postası olduğu sandığımız Erhan adındaki asker ile olaydan 7 yıl sonra İstanbul Bayrampaşa Cezaevinde iken görüştük. ‘Bunlar tabura getirildiğinde Abdulkerim Yurtsever yaşamını yitirmişti, diğer 2 kişinin bir ay sonra bırakılması yönünde toplantı düzenlendi. Ancak Emin Yurdakul, ‘Bunları serbest bırakırsak Yurtsever’in öldürüldüğü ispatlanır’ deyip bunların da sağ bırakılmaması yönünde itiraz etti’ dedi. Er Erhan, bu ifadeyi mahkemede bile verebileceğini ve hatta cenazelerin nerede gömüldüğünü de gösterebileceğini söyledi. Olay basına yansıyınca vazgeçti.” İtirafçı Kahraman Bilgiç ile yaptığı görüşmeyi de anlatan Yurtsever, Bilgiç’in cenazelerin tabur içinde gömüldüğünü beyan ettiğini belirterek, “Bir hafta sonra cenazeler toprağın altından çıkmıştı. Bunun üzerine cenazeler bidonların içine bırakılarak şehir dışına çıkarıldı” şeklinde konuştuğunu söyledi. Yurtsever, olayda sorumluluğu bulunanların yargılanması için savcılığa başvuruda bulunacağını kaydetti. (Hakkari/DİHA)
Sami Yılmaz / Erdoğan Altan
ÖNCEKİ HABER

Ensarioğlu: Olumlu hava iyi kullanılmalı

SONRAKİ HABER

Gölcük’te İki teğmen daha tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa