24 Temmuz 2009 00:00

Askerin gecikmesine hava neden oldu!

Türkiye’yi sarsan ve koruculuk sisteminin sorgulanmasına neden olan Bilge köyü katliamına ilişkin soru önergesini cevaplandıran İçişleri Bakanı Beşir Atalay, olayda jandarmanın sorumluluğunun bulunmadığını öne sürdü.

Paylaş

Türkiye’yi sarsan ve koruculuk sisteminin sorgulanmasına neden olan Bilge köyü katliamına ilişkin soru önergesini cevaplandıran İçişleri Bakanı Beşir Atalay, olayda jandarmanın sorumluluğunun bulunmadığını öne sürdü. Bakan Atalay, karakolda görevli bulunan korucuların kısa sürede köye ulaşmasına rağmen, Şeyhan Jandarma Karakolu’nun yaklaşık bir saat sonra olay yerine intikal etmesini, “Hava muhalefeti (kum fırtınası), bozuk yollar ve olayın terör olarak değerlendirilmesi” şeklinde ilginç nedenlere bağladı.
İçişleri Bakanlığı, 4 Mayıs’ta Mardin’in Mazıdağı ilçesi Bilge köyünde korucular tarafından yine kendi akrabaları ve korucu olan 44 kişinin öldürülmesi olayıyla ilgili, DTP Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak’ın soru önergesini yanıtladı. Bakan Atalay, korucuların 6’sının da söz konusu karakolda görevli olduğunu ve olay günü tüm köyde olduklarını söyledi. Olayın saat 20.45 ile 20.55 saatleri arasında yaşandığını belirten Atalay, yaşanan olayın saat 21.00 sıralarında Bilge Köyü Korucularından Abdurrahman Çelebi tarafından telefonla Şeyhan Jandarma Karakolu Komutanlığı’na bildirildiğini belirtti. Olayın haber verilmesinden sonra, saat 21.35’e kadar karakola ambulans gelmesinin beklendiğini ve ambulans geldikten sonra bir devriyenin köye doğru gönderildiği söyleyen Atalay, ikinci ambulansında köye gittiğini ifade ederek, “Olayın ‘terör olayı’ olarak değerlendirilmesi, yolların aşırı derecede bozuk olması ve hava muhalefeti (kum fırtınası) nedeniyle köye saat 21.50’de ulaşıldığı bilgilerini verdi.
‘TERÖR’ OLAYI OLARAK BİLDİRİLDİ
Askerlerin 15 dakikalık mesafede bulunan köye bir saati aşkın bir zamanda gitmesine rağmen Bakan Atalay, olay günü karakolda görevli olan köy korucularının olay esnasında daha kısa sürede intikal etmesini de, “Giden korucuların karakol komutanın emniyetsiz bir şekilde gitmemeleri konusunda verdiği talimata rağmen jandarma karakol devriyesini beklemeden Bilge köyüne doğru hareket ettikleri” şeklinde yorumladı. Atalay, verdiği yanıtta ayrıca olayın karakola, “terör olayı” şeklinde bildirildiğini ve bu yüzden askerlerin hazırlık yaptıkları için olaya geç müdahale ettikleri iddiasında bulundu. Bakan Atalay, yaralılara müdahale edilmesi konusunda da herhangi bir ihmal olmadığını belirterek, bu konudaki soruşturmanın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüldüğünü de hatırlattı. Olayda sorumlulukları bulunacağı gerekçesiyle soruşturmayı yürüten başsavcılığın ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun, karakolda görevli askerlerin ifadelerine de başvurduğunu bildiren Atalay, cevap yazısında Kışanak’ın birçok sorusuna da cevap vermedi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Rumkale ve Fırat Vadisi ziyaretçi bekliyor

SONRAKİ HABER

Ensarioğlu: Olumlu hava iyi kullanılmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...