24 Temmuz 2009 00:00

Ailesi Erdoğan Yazgan’ın mektubunu istiyor

Erdoğan Yazgan’ın idamının üzerinden 26 yıl geçti, ancak babasının ve ailesinin tüm çabalarına rağmen...

Paylaş

Erdoğan Yazgan’ın idamının üzerinden 26 yıl geçti, ancak babasının ve ailesinin tüm çabalarına rağmen, idamından önce yazdığı son mektuba ulaşılamadı. Baba, oğlunun mektubuna “hasret” giderken, kardeşi Fatoş Yazgan, ağabeyinin mektubu için Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na dilekçe verdi.
Devrimci 78’liler Federasyonu’nun girişimleriyle gündeme gelen “el konulan mektuplar”dan dördüncüsü, idama birlikte giden dört gençten Erdoğan Yazgan’a ait. Erdoğan Yazgan da “Üçüncü Yol” davasından, göstermelik yargılamanın ardından idama mahkum edildi ve 29 Ocak 1983’te İzmit Kapalı Cezaevi’nde idam edildi. Yazgan’ın mektubu aradan geçen 26 yıla rağmen ortada yok.
İlk yıllarda oğlunun son dileğini öğrenmek isteyen baba, “sakıncalı” bulunarak verilmeyen mektubun arkasından çok dolaştı. Emekli öğretmen olan baba, savcılığa, askeriyeye dilekçeler yazıp, oğlunun mektubunu istedi. Ancak bu istek ve girişimleri sonuçsuz kaldı.
Devrimci 78’liler Federasyonu’nun girişimleriyle, Ömer Yazgan, Ramazan Yukarıgöz ve Mehmet Kanbur’un mektuplarının 26 yıl sonra ailelerine teslim edilmesi, Erdoğan Yazgan’ın ailesini de ümitlendirdi. Kardeşi Fatoş Yazgan, Ankara’da Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na dilekçe vererek, ağabeyinin 26 yıldır “tutuklu” son mektubunu istedi.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Adli Müşavir Yardımcısı, Hakim Binbaşı Kıymet Ayyıldız’ın, “gelip mektubunu alması için” Zeynep Kanbur’a gönderdiği dilekçesine cevap yazısı, Fatoş Yazgan’ı da umutlandırdı. Şimdi o da kendi dilekçesine benzer bir cevap verilerek, mektubu almaya çağrılmasını bekliyor.
MEKTUBU GÖREMEYECEK
Erdoğan Yazgan’ın mektubunu kime hitaben yazdığı, kaç mektubu olduğu henüz bilinmiyor. Ama oğlunun mektubuna ulaşmak için ilk yıllarda çok çaba harcayıp dilekçeler veren babası, şimdi ortaya çıkması ihtimali güçlü olan mektubu göremeyecek; zira üç yıl önce yaşamını yitirdi. Kardeşi Fatoş Yazgan, dilekçe vermek için geldiği Ankara’da, eşinin mektubuna 26 yıl sonra kavuşmanın hüznünü ve sevincini birlikte yaşayan Mehmet Kanbur’un eşi Zeynep Kanbur’un sevincini birlikte paylaştı. Aynı duyguları kendisi de yaşamak isteyen Fatoş Yazgan ağabeyinin mektubuna kavuşmayı bekliyor.
İdam edildiğinde 21 yaşında olan Erdoğan Yazgan’ın cezaevinde iken gönderdiği mektupları hâlâ saklayan Fatoş Yazgan, çeşitli etkinliklerde ağabeyinin mektubunda yazdığı şu anekdota dikkat çekiyor: “Ağabeyim ölümünden önce Adli Tıp Kurumu’nu gitmişti. Burada organ bekleyenleri görmüş. Bir mektubunda, ‘Nasıl olsa öleceğim. Organlarımı bağışlayın’ diye yazmıştı.” (Ankara/EVRENSEL)
Sultan Özer
ÖNCEKİ HABER

Adli Tıp Kurumu protesto edildi

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...