25 Temmuz 2009 00:00

Zihin bulandırma

Gazeteyi açıyorsunuz. Ekonomi haberleri veren 11. sayfasında “Ucuz halı ve kilimler binlerce kişiyi işsiz bıraktı” başlığı altında Çin’den, Pakistan’dan, Hindistan’dan, Vietnam’dan, Nepal’den halı ithalatının Isparta’da halı kilim üretimini batırdığı anlatılıyor:

Paylaş

Gazeteyi açıyorsunuz. Ekonomi haberleri veren 11. sayfasında “Ucuz halı ve kilimler binlerce kişiyi işsiz bıraktı” başlığı altında Çin’den, Pakistan’dan, Hindistan’dan, Vietnam’dan, Nepal’den halı ithalatının Isparta’da halı kilim üretimini batırdığı anlatılıyor: “Eskiden, yurt dışına Isparta halısı gönderen esnaf şimdilerde ayakta kalabilmek için Uzakdoğu’dan halı ithal ediyor.” Aynı gazetenin Kültür-Sanat köşesi olan 17. sayfasında bir dergide çıkan bir yazı tanıtılıyor: “…Bir medeniyetin ilimden sanata, günlük hayattan idari sisteme kadar köklerinden kopmadan canlanışını, Fethullah Gülen’in yazı, şiir ve konuşmaları eşliğinde inceliyor” imiş. Bu haberin başlığı da “Muhteşem bir mazi ile ışıltılı bir gelecek arasında.” Gazeteyi tahmin ettiniz: Zaman. 22 Temmuz nüshası. Isparta halısı gibi Anadolu’nun en köklü üretim faaliyetlerinde birinin serbest ithalatla kökünden koparılışını seyreden Ispartalılar herhalde ışıltılı geleceği iyi görmektedir. Hocaefendinin müritleri Ispartalılara, ücretlerini Çin’deki seviyeye düşürüp Pakistan’daki çalışma şartlarına razı olduklarında yaşayacakları ışıltılı geleceği anlatsın.
Derken aynı gazetenin ekonomi köşesi olan 9. sayfasında Sami Uslu imzalı yazıda ilginç fikirler okuyoruz: “Ekonomi tarihinin öğrettiği derslerden birisi, korumacı önlemlerin hiçbir ülkeye yarar sağlamadığı, tersine özellikle bu yola başvuran memleketleri zarara soktuğudur…” Haklı. Memleketimizde halı üretimini ithalattan korursak alimallah memleket zarara girer. Herhalde bu üretim şimdiye kadar memleketi zarara sokuyordu; Allah’tan kurtulduk. Sayın Yazar devam ediyor: “Globalizm, refahı globalleştirmeli; ekonomik bakımdan insanca yaşamı küresel düzenin vazgeçilmez hedefi olarak belirlemelidir.” Bari amin diyelim. Yahu globalizm bir insan mıdır; bir devlet midir; bir örgüt müdür; bir ruh mudur; nasıl bir öznedir ki hedef belirlesin, hedef değiştirsin? Kapitalizmin hedefini, mantığını, işleyişini bu düzen içinde kim değiştirebilir? Gazete bir sayfasında içinde yaşadığımız zulüm düzeninin ve sömürü politikalarının yarattığı mağduriyeti yazarken, öteki sayfalarındaki köşe yazılarıyla düzeni hoş gösterip insanların zihnini bulandırmaya çalışıyor. Yola devam Zaman!
Ahat Çömlekçi (İşsiz, Ankara)
ÖNCEKİ HABER

Katliam AİHM’DE

SONRAKİ HABER

Dünden bugüne

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa