25 Temmuz 2009 00:00

ABAKÜS

Bundan bir iki yıl önce Microsoft, Linux çekirdeği (kernel) için 20 bin satır kod yazacak deseler kimse inanmazdı. Nasıl inansınlar ki? Microsoft o dönemlerde iş ortaklarına Linux ile işbirliği yapmama ön şartını getiriyordu.

Paylaş

Bundan bir iki yıl önce Microsoft, Linux çekirdeği (kernel) için 20 bin satır kod yazacak deseler kimse inanmazdı. Nasıl inansınlar ki? Microsoft o dönemlerde iş ortaklarına Linux ile işbirliği yapmama ön şartını getiriyordu. Sadece bu da değil. Microsoft Linux’u kendilerine ait olan 120 patenti izinsiz kullanmak da dahil olmak üzere pek çok şeyle itham etti. Bütün bu kötü geçmişe rağmen birkaç gün önce Microsoft, Linux çekirdeği için 20 bin satır kod geliştirdiğini açıkladı . Microsoft Açık Kaynak Kod Merkezi’nden Sam Ramji tarafından yapılan açıklamaya göre üç ayrı donanımın sürücüleri Microsoft tarafından yazılarak Linux çekirdeğine eklendi. Linux’e karşı bir dönem cepheden açıkça savaş ilan eden Microsoft’un bu hamlesini nasıl değerlendirmek lazım?
Microsoft’un Linux planındaki bu değişikliğin sebeplerini Microsoft’un yüce gönüllülüğünde aramamakta fayda var. Linux gelişmekte olan bir yazılım. Kısa süre önce işletim sistemi kullanım istatistiklerinde, masaüstü bilgisayarlar kategorisinde yüzde 1’lik barajı geçti. Netbookların yaygınlaşması ile birlikte, netbooklarla verilen Linux dağıtımlarının popülerliği de arttı. Bunlara Linux’un giderek daha da kullanıcı dostu olması ve Google’ın yeni işletim sistemi için yüzünü Linux’e döndüğü haberleri de eklenirse Linux’un gümbür gümbür olmasa da emin adımlarla ilerlediği söylenebilir. İşin daha da önemli bir yanı bu ilerleyiş Microsoft için bile görmezden gelinemeyecek bir hale geldi. Microsoft ile çalışan ancak çeşitli departmanlarında da Linux kullanan pek çok kuruluşun Microsoft’un işletim sistemleri ile Linux işletim sistemlerini bir arada ve sorunsuz bir şekilde çalıştırmaya ihtiyacı var.
Öte yandan Windows altında çalışan programların Linux altında çalıştırılması da giderek daha ciddi bir sektör haline gelmeye başladı. Her ne kadar bu iş için Wine ve VirtualBox gibi ücretsiz ve açık kaynaklı yazılımlar olsa da VMvare ve Microsoft’un Hyper-V’si de bu iş için tercih edilebilecek yazılımlar arasında.
Yani Linux, Microsoft için giderek daha ciddi ve kârlı bir pazar olarak görünmeye başladı. Bu nedenle önümüzdeki süreçte Microsoft’dan benzer Linux hamlelerinin gelmesi olasılığı oldukça yüksek. Penguen, yoluna emin ve sağlam adımlarla devam ediyor. Eksikliklerine ve zorluklarına rağmen ben yine yoluma başta Linux olmak üzere açık kaynaklı ve ücretsiz yazılımlarla devam edeceğim. Yazılım geliştirmenin ve bilgisayar dünyasının geleceğini onlar kuracak.
GÖKHAN BAYRAM
ÖNCEKİ HABER

Mimarlardan çocuklariçin yarışma

SONRAKİ HABER

‘Daha iyi olmaya çalışacağız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...