27 Temmuz 2009 00:00

Bütün işleri fakiri ezip zengini desteklemek

Küçükçekmece’nin en yoksul mahallelerinden biri Mehmet Akif Mahallesi. Yanı başında devasa İkitelli Organize Sanayi Bölgesi olmasına rağmen mahallede işsizlik had safhada.

Paylaş

Küçükçekmece’nin en yoksul mahallelerinden biri Mehmet Akif Mahallesi. Yanı başında devasa İkitelli Organize Sanayi Bölgesi olmasına rağmen mahallede işsizlik had safhada. 50 bine yakın nüfusuyla neredeyse bir şehir büyüklüğünde olan mahalle, belediye hizmetlerinden de yoksun yaşıyor. Mahallede lise olmadığı için öğrenciler kilometrelerce yürüyerek başka mahalle ya da ilçelerdeki liselere gitmek zorunda kalıyor. Binlerce insanın oturduğu bu mahallede bir tane sağlık ocağı bulunuyor. Ulaşım ise tam bir çile... Belediye otobüslerinin seferleri yetersiz... Üstelik merkezi alanlara gitmek için otobüs, minibüs de yok. Çok sayıda işsizin bulunduğu mahallede kahvehanelerde oturacak yer bulmak ise çok zor.
ALINAN TEDBİRLER ZENGİNLERE YARADI
Daha önce Kale Kilit fabrikasında çalışan 2 çocuk babası Cemalettin Akkaya, tam 6 aydır işsiz. Evlerinin kira olduğunu söyleyen Akkaya, eşinin aldığı maaşla geçinmeye çalıştıklarını söylüyor. “Türkiye’nin gidişatı iyi değil Allah sonumuzu hayır etsin. Bu kriz insanları işsiz bıraktı. Zenginler bahane buluyor bizleri işten atmak için; kendilerine nasılsa bir şey olmuyor” diyen Akkaya, kriz gerekçesiyle hükümetin aldığı tedbirlerin zenginlere yaradığını anlattı. Yapılan Özel Tüketim Vergisine (ÖTV) yapılan zamlara değinen Akkaya, “İndirimi arabalarda yapıyorlar. Biz buzdolabı bile alamadık” diyor. Krize çare olarak başlatılan ‘Eve kapanma pazara çık’ kampanyasını da eleştiren Akkaya, “Neyle pazara çıkacağım. Kirada oturuyorum; 280 lira fondan para alıyorum. Devlet devlet değil ki. Bütün işi zengini desteklemek fakiri ezmek. Hükümet böyle devam ederse bizim sonumuz iyi değil iş alanları kurmalı” diye konuştu.
KÖYDEN GELEN YARDIM DA OLMASA!
4 ay önce işten çıkarılan Erdal Altuntaş, Aydın Mensucat’tan kriz gerekçesiyle çıkarılan 600 işçiden biri. İş aradığını ancak bulamadığını anlatan Altuntaş, İŞKUR dahil başvurmadığı yer kalmadığını belirtiyor. Aydın Mensucat’ta daha önce 3 vardiya halinde 8 saat çalıştıklarını ifade eden Altuntaş, “Bizi kriz var diye işten çıkardılar. Vardiya sayısını da ikiye indirdiler ve 12 saat çalışmayı dayattılar. Şimdi 4 gün çalıştırıp, 3 gün çalıştırmıyorlar. Oysa işlerde daralma söyledikleri gibi değil. 60’tan fazla ülkeye kumaş ihracatı yapıyorlar” dedi. 2 çocuğu olduğunu söyleyen Altuntaş, işsizlik fonundan aldığı para ve köyden gelen yardımlarla geçinmeye çalıştıklarını anlattı.
GÜVEN ORTAMI SAĞLANMALI
AKP hükümeti’nin krize karşı aldığı önlemlerin yetersiz olduğunu söyleyen Borusan İşyeri Baş Temsilcisi Ergün Cankurt, güven ortamının sağlanması gerektiğini vurguluyor. Hükümetin sanayiciyi de çalışanı da rahatlatacak önlemler alması gerektiğini kaydeden Cankurt, “Başbakan uzunca bir süre krizi kabul etmedi, teğet geçti diyerek önlem alınmasını geciktirdi. Üyelerimiz krizden etkilendiler, zaten en çok etkilenen de işçiler oluyor” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
Ersal Aşudu
ÖNCEKİ HABER

Yine yandaşlara ihale

SONRAKİ HABER

Cumhuriyet yazarı karakolluk oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa