27 Temmuz 2009 00:00

Krize ve zamlara karşı örgütlenme çağrısı

AKP Hükümeti’nin elektrik, su, benzin, şeker gibi temel tüketim maddelerine yaptığı zamlara tepki her geçen gün artıyor.

Paylaş

AKP Hükümeti’nin elektrik, su, benzin, şeker gibi temel tüketim maddelerine yaptığı zamlara tepki her geçen gün artıyor. Krizin faturasını emekçiye kesen hükümet, geçen seneye göre 13 kat artmış olan bütçe açığının da çözümünü zamlar ve ağırlaşan vergilerle vatandaştan çıkarmakta buldu. İşçi ve emekçilerin yoğun olarak yaşadığı Bayrampaşa esnafına krizin etkilerini ve yapılan son zamları sorduk. Vergi ve zamların altında ezildiklerini belirten esnaf, üyesi oldukları esnaf ve zanaatkarlar odasının hükümetin bu uygulamalarına karşı bir mücadele örgütlemesi gerektiğini söyledi.
ALIM GÜCÜ ÇOK DÜŞTÜ
Bayrampaşa da elektronik dükkanı bulunan Gürsel Çiftçi, AKP’nin yaptığı haksız uygulamalardan şikayetçi. “On senedir esnafım insanların alım gücünün bu kadar düştüğünü görmemiştim” diyen Çiftçi, zam furyasına karşı herkesin örgütlenmesi ve mücadele etmesi gerektiğini belirtti.
Terzilik yapan Ali Doğan ise geçen senelerde daha iyi iş yaptığını anlatıyor. Şimdi ise gününün çoğunu boş geçirdiğini söyleyen Doğan, “Kiramı ödeyemez duruma geldim .Borçla krediyle ödemeye çalışıyorum” dedi.
ESNAFLAR ODASI’NA ÇAĞRI
Altıntepsi mahallesinde fotoğrafçılık yapan Özgür Yaşar da, 2005 yılında bir günde topladığı hasılatı bugün üç dört günde zor kazandığını söyledi. “İnsanlar on milyonluk vesikalığı kredi kartıyla ödemeye çalışıyor. İstikrar yok, aldığım malzemeler döviz üzerinden kiram faturalarım her geçen gün artıyor ama benim gelirim de o kadar azalıyor” diyen Yaşar, hükümetin küçük esnafı bitirmeye çalıştığını belirtti. Fotoğrafçılar olarak odalarının (İSFO) olduğunu ayrıca esnaf ve zanaatkarlar odasına bağlı olduklarını anlatan Yaşar, odaların krize karşı çalışma yürütmediğini ifade etti.
Nalbur dükkanı bulunan Reşat Pala da, “Bütçe açığını kapatmak için sırtımıza iyice bindiler. Dolaylı vergilerle perişan olduk” dedi. Geçen sene yaptığı işin yarısını yapamadığını anlatan Pala, dükkanının kapatmayı düşündüğünü belirtiyor. Sendikaların, odaları ve kitle örgütlerinin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini kaydeden Pala, esnaf odalarını krize karşı mücadele etmeye çağırdı. (İstanbul/EVRENSEL)
Sinejan Kut
ÖNCEKİ HABER

4 milyon 600 bin adet sabıka kaydı silindi

SONRAKİ HABER

Yine yandaşlara ihale

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...