27 Temmuz 2009 00:00

POLİS GÖREVİNİ YAPMIŞ!

İzmir, Erzurum, İstanbul hafta boyunca polis şiddeti olaylarıyla basına yansıdı. Tepki ve taleplerini dile getiren öğrenciler, gençler ve bir aile, polis şiddetinden nasibini aldı.

Paylaş

İzmir, Erzurum, İstanbul hafta boyunca polis şiddeti olaylarıyla basına yansıdı. Tepki ve taleplerini dile getiren öğrenciler, gençler ve bir aile, polis şiddetinden nasibini aldı. İşte tam bugünlerde de İstanbul Valisi Muammer Güler, ‘bu kadar da olmaz’ dedirtecek açıklamalarda bulundu.
Vali Güler, Başakşehir’de yakımlar sırasında yaşanan şiddeti savunarak, “Polis, okula ve evlere görevi gereği gaz attı, esnafı görevi gereği dövdü” dedi. Güler, dayanak olarak işkence ve ölümler sonrası yapılan açıklamaların vazgeçilmezi olan Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu’na (PVSK) sarıldı ve ‘Yetkiyi buradan alıyoruz’ dedi.
GÜLER ŞİDDETİ SAVUNDU
14 Mayıs’ta İstanbul Başakşehir’de yapılan yıkımlarda tüm Türkiye’nin tepkisini çeken görüntüleri, İstanbul Valisi Muammer Güler savundu. Başakşehir’de yaşanan bu ‘polis terörünü’ DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, İçişleri Bakanlığı’na sordu. Tuncel’in verdiği sonu önergesini bakanlık adına yanıtlayan Vali Güler, polisin sert tutumunu savunmaktan çekinmedi. Güler, ‘duyarlı vatandaşların’ ihbarı üzerine illegal örgütlerin provokasyon yarattığı bilgisinin geldiğini ve polisin kendisini savunduğunu ileri sürdü; halkın haklı tepkisini ise ‘provokasyon’ olarak adlandırdı.
POLİSİN DAYANAĞI PVSK
Bildik açıklamalarla polis şiddetini savunan Güler, olaya ‘illegal örgüt mensuplarının’ karıştığını da ileri sürdü. Vali Güler, “duyarlı vatandaşların kendilerine istihbarat verdiğini” de öne sürdü. Vali Güler, söz konusu müdahaleyi, ölümlere ve işkencelere dayanak yapılan PVSK’ya atıfta bulunarak savundu. Güler verdiği cevapta, polisin saldırılara karşı kendisini savunduğunu ileri sürerek, kamera görüntülerine rağmen “Tepe İlköğretim Okulu’na emniyet güçleri tarafından hiçbir surette gaz bombası atılmamıştır” iddiasında bulundu.
HÂLÂ HAFIZALARDA
İstanbul Başakşehir’de 14 Mayıs’ta yapılan yıkımlar sırasında yaşananlar hâlâ hafızalardaki yerini koruyor. Yıkım bahanesiyle polis mahalleyi abluka altına almış ve gaza boğmuştu. Bu gazdan nasibini alanlardan Tepe İlköğretim Okulu’nun yüzlerce öğrencisi de baygınlık geçirerek hastanelere kaldırılmıştı. Polisler bununla da yetinmeyip, 3’üncü kattaki bir eve gaz bombası atmış, evde bulunan 4 aylık bir bebek ağır yaralanarak hastaneye kaldırılmıştı. Yıkımda ‘elini korkak alıştırmayan’ polis, plastik mermi ve gaz bombalarını bitirmiş ve olay yerine bir kamyon mühimmat getirilmişti. Olayları yatıştırmak isteyen yaşlı bir vatandaş da emniyet amirinden tekme tokat dayak yemişti. Gazcı kardeşler olarak adlandırılan İstanbul Valisi Muammer Güler ve Osmaniye’ye atanan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın ‘son işlerinden’ birisi de, işte Başakşehir’de yaşanan bu manzaralardı.
ÖNCEKİ HABER

BU NE ŞİDDET!

SONRAKİ HABER

Çocukları damı delip kurtardılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...