28 Temmuz 2009 00:00

Büyükada’ya “Bir Tutam Baharat”

Türkiye-Yunanistan ortak yapımı Bir Tutam Baharat filminin Yönetmeni ve Senaristi Tassos Boulmetis, Adalar Belediyesi’nin davetlisi olarak İstanbul’a geliyor.

Paylaş

Türkiye-Yunanistan ortak yapımı Bir Tutam Baharat filminin Yönetmeni ve Senaristi Tassos Boulmetis, Adalar Belediyesi’nin davetlisi olarak İstanbul’a geliyor. Boulmetis, filmin Büyükada’da yeni açılan yazlık Belediye Halk Sineması’nda 1 Ağustos Cumartesi günü yapılacak gösterimine katılacak. Programda, gösterim öncesi bir kokteyl ve izleyicilerle sohbet de yer alıyor.
Yunan yönetmenin 2003 yılı yapımı olan bu filmi, Selanik Film Festivali’nde sekiz ödül birden kazanmış ve yılın filmi seçilmiş, 10. Nürnberg Türkiye/Almanya Film Festivali’nde Mahmut Tali Öngören Ödülü’nü almıştı.
1957 İstanbul doğumlu olan ve 1964’te ailesiyle Yunanistan’a göç eden Boulmetis’in, yaşamından izler taşıdığını ifade ettiği “Bir Tutam Baharat” filmi, yemek uzmanı olan büyükbabası tarafından kusursuz bir aşçı olmak üzere eğitilen Fanis’in, Atina’dan büyükbabasını ve ilk aşkını bulmak üzere 35 yıl önce ayrıldığı İstanbul’a gelişini ve burada yaşamı sorgulayışını konu alıyor. Aşçılık hünerini çevresindeki insanların yaşamlarını tatlandırmakta kullanan Fanis, bu süreçte, kendi yaşamında eksik bıraktığı baharatların da farkına varacaktır.
“Bir Tutam Baharat”, aşkı ve yaşamı kavramada mutfağı bir araç olarak kullanmanın yanı sıra, yaşadıkları topraklardan kopmak zorunda kalan insanların özlemlerini, Rumların ve Türklerin ortak duygularını, içsel çatışmalarını da, hüzünlü bir gülümseme eşliğinde gözler önüne seriyor.
Film, Evanthia Reboutsika’nın müzikleriyle de büyük beğeni toplamıştı. Reboutsika, Çağan Irmak’ın “Babam ve Oğlum” filmi için yaptığı müzikle, 2006’da “Dünya Film Müzikleri Ödülü”ne aday gösterilmiş, “Yılın Keşfi” seçilmişti.
Başlıca rollerini Georges Corraface, Ieroklis Michaelidis, Renia Louizidou ve Stelios Mainas’ın üstlendiği, Türkiye – Yunanistan ortak yapımı olan “Bir Tutam Baharat”ta, Başak Köklükaya ve konuk oyuncu olarak Tamer Karadağlı da yer alıyor.
1 Ağustos’ta Büyükada Belediye Halk Sineması’ndaki gösterim ve sohbet programı, saat 21.00’de başlayacak.
1957 yılında Kadıköy’de, Moda Caddesi’nde bir apartman dairesinde doğan ve 1964 mübadelesiyle Yunanistan’a giden yönetmen Tassos Boulmetis, İstanbul’a ancak 30 yıl sonra gelebilmiş. Boulmetis, “Hikaye bir kurgu değildi. Benim kişisel hikayemdi. Bu yüzden duygularımla ve olaylarla ilgili dürüst olmaya çalıştım” diyerek filmi anlatıyor. Boulmetis şöyle devam ediyor: “Yunanca ismi Türkçeye tercüme edemezdim; daha doğrusu hiçbir dile çeviremedim. Filmin orijinal adı ‘Politiki Kouzina’. Vurguyu nereye koyduğunuza bağlı olarak ‘politiki’ kelimesi değişik anlamlar taşır. Eğer vurguyu ‘li’ hecesine koyarsanız bu isim şehrin mutfağı, İstanbul mutfağı anlamına gelir. Eğer vurguyu ‘ki’ hecesine koyarsanız, anlam bu defa ‘politik mutfak’ halini alır.” KÜLTÜR SERVİSİ
ÖNCEKİ HABER

Modern Folk Üçlüsü 40 yaşında

SONRAKİ HABER

Che’nin kısa iki öyküsü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...